SVE JE SUPER I SVE JE ZA PET

Milinović: Mesić je izrazio zadovoljstvo reformom

24.03.2009 u 13:55

Bionic
Reading

'Usprkos financijskoj krizi reforma zdravstva daje prve rezultate, dug koji proizvode bolnice već deset mjeseci je u padu, ne stoji podatak da reforma generira deficit u državnom proračunu i smatram da su prvi rezultati reforme dobri te da predstavljaju dobar temelj za daljnje uređenje sustava', kazao je ministar zdravstva Darko Milinović na predstavljanju prvih rezultata reforme zdravstvenog sustava

Ministar je, prije negoli je s rezultatima reforme upoznao javnost, s konkretnim brojkama izišao pred predsjednika države Stjepana Mesića, Vlade Ivu Sanadera i sabora Luku Bebića, koji su, prema njegovu priznanju, izrazili zadovoljstvo učinjenim.

'U prva dva mjeseca ove godine ostvarili smo kroz prihode od doprinosa iz mirovina iznad 5.108 kuna, od osiguranja od automobilske odgovornosti, prihoda od participacija u PZZ-u i dopunskom zdravstvenom osiguranju ukupno 1.303.407.063 kuna.

Ukupni troškovi za lijekove racionalizirani su za 410 milijuna kuna, smanjene su liste čekanja između 30 i 50 posto, stopa bolovanja u siječnju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle smanjena je sa 4,20 posto na 3,47 posto, a provedbom 113 kontrola samo na području HZZO-a Split, Osijek i Gospić prekinuto je 567 medicinsko neopravdanih bolovanja', naglasio je Milinović.

Premda se posljednjih dana u dijelu medija moglo pročitati i čuti da Ministarstvo kažnjava liječnike koji ne naplaćuju participaciju, Milinović decidirano tvrdi da od početka reforme, odnosno od početka godine nijedan liječnik nije kažnjen.

'Nitko nije kažnjen, slučajevi o kojima se pisalo su slučajevi iz prošle godine. Učiniti ću sve da ne dođe do kažnjavanja liječnika i nadam se da će kazne biti na razini opomene, ali to se ne donosi i na one koji sustavno krše zakon', ustvrdio je Milinović
Kako sindikati javnih službi, u koji ulazi i liječnički, nisu potpisali ugovor s Vladom o šestpostotnom smanjenju plaća, sada im po svoj prilici prijeti jednostrano raskidanje ugovora što bi značilo da bi im od 1. srpnja ove godine plaće trebale pasti za 10 posto.

'Žao mi je što sindikati nisu pristali na ponudu Vlade, nadam se da će je na kraju prihvatiti i da se kolektivni ugovor neće raskinuti. Kakve će se konkretne mjere poduzeti, odlučit će Vlada. Ako je rezanje plaća u visini od 10 posto u interesu Hrvatske, odnosno očuvanja radnih mjesta, ja ću taj prijedlog prihvatiti', zaključio je Milinović.