U IRAKU

Milijuni hodočasnika slave Ašuru u Karbali

06.12.2011 u 11:50

Bionic
Reading

Oko tri milijuna hodočasnika sudjeluje u utorak u iračkom gradu Karbali na glavnoj proslavi Ašure, šijitskog blagdana oplakivanja smrti imama Huseina, dan nakon napada u kojima je u više gradova u središtu Iraka poginulo 29 ljudi

'Broj hodočasnika koji su došli u Karbalu radi proslave Ašure dosegnuo je oko tri milijuna', rekao je za agenciju France Presse upravitelj pokrajine Amal al Din al Har.

Ašura je blagdan na koji se vjernici sjećaju mučeništva imama Huseina, unuka proroka Muhameda i trećeg imama šijitizma koji je 680. ubijen u Kerbali. Vrhunac desetodnevne proslave blagdana je u utorak.

Hodočasnici su se, kao i svake godine, okupili ispred mauzoleja imama Huseina i njegova polubrata Abasa koje su ubili ljudi omejadskog kalifa Jazida u bitki u pustinji Kerbali, 110 kilometara južno od Bagdada.

Kako navodi Iftikar Abas, direktor turističkog ureda u Kerbali, većina hodočasnika su Iračani, a oko 650 tisuća su stranci, među kojima 220 tisuća iz arapskih zemalja i 430 tisuća iz drugih zemalja.

Za sigurnost proslave u Kerbali bilo je zaduženo 28 tisuća redarstvenika i vojnika, uz pomoć helikoptera.

U ponedjeljak je u nizu bombaških napada na šijitske vjernike ubijeno najmanje 29 osoba, a gotovo 80 je ranjeno u Bagdadu, Hili i Latifiji.