udar dronom

Amerikanci likvidirali zapovjednika Kataib Hezbolaha

08.02.2024 u 06:14

Bionic
Reading

Središnje zapovjedništvo Sjedinjenih Država (CENTCOM) priopćilo je da je zapovjednik Kataib Hezbolaha ubijen u napadu američkim dronom u Bagdadu u srijedu

Snage CENTCOM-a "izvele su jednostrani napad u Iraku kao odgovor na napade na američke vojnike, ubivši zapovjednika Kataib Hezbolaha koji je bio odgovoran za izravno planiranje i sudjelovanje u napadima na američke snage u regiji", objavilo je zapovjedništvo na platformi X, bivšem Twitteru.

Trenutačno nema dokaza o kolateralnoj šteti ili civilnim žrtvama, dodala je američka vojska. "Nećemo oklijevati u tome da smatramo odgovornima sve one koji prijete sigurnosti naših snaga", upozoravaju u objavi.

Američki mediji izvijestili su da su u napadu ubijena najmanje tri člana Kataib Hezbolaha.

Pentagon povezuje tu proiransku skupinu u Iraku s napadom u siječnju u kojem je poginulo troje američkih vojnika u blizini jordansko-sirijske granice.

Američki predsjednik Joe Biden za napad je okrivio "proiranske radikalne militantne skupine koje djeluju u Siriji i Iraku" i zaprijetio odmazdom.

Od početka sukoba Izraela i Hamasa, proiranske milicije gotovo svakodnevno napadaju američke vojne baze u Iraku i Siriji. SAD je odgovorio zračnim napadima u obje zemlje.