HRVATSKA VLADA

Milijun i 250 tisuća kuna za rog Afrike i Libiju

03.08.2011 u 18:13

Bionic
Reading

Hrvatska vlada danas je odlučila izdvojiti ukupno milijun i 250 tisuća kuna kao humanitarnu pomoć stanovništvu pogođenom sušom na rogu Afrike te 750 tisuća kuna u hrani i lijekovima za pomoć stanovništvu Libije

Usvojenim zaključkom Vlada je odobrila Hrvatskom Caritasu milijun kuna za pružanje humanitarne pomoći stanovništvu na jugu Afrike, s pozicije proračunske zalihe, dok je 250 tisuća kuna odobreno hrvatskom uredu UNICEF-a za pomoć afričkoj djeci, s proračunske pozicije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković naglasio je da je rog Afrike teško pogođen sušom zbog koje se 11 milijuna tamošnjih ljudi, od čega 3,5 milijuna djece, nalazi u krajnje dramatičnoj situaciji.

'Ova odluka pokazuje Hrvatsku u svjetlu kakvo i treba biti - da vodimo računa o onima koji imaju teškoće da uopće prežive', poručio je ministar.

Vlada je prihvatila prijedlog njegova ministarstva o pružanju humanitarne pomoći Libiji u obliku slanja humanitarne pošiljke s osnovnim prehrambenim proizvodima i lijekovima u iznosu od 750 tisuća kuna.

Donijela je odluku o otpisu dospjelih i nedospjelih potraživanja prema 536 razvojačenih pripadnika HV-a, odnosno korisnika kredita po programu zapošljavanja razvojačenih hrvatskih branitelja, i to u iznosu od 59,1 milijun kuna.

Ministar branitelja Tomislav Ivić rekao je da je riječ o braniteljima s poteškoćama u otplati kredita, izazvanima smrću, bolešću ili teškom socijalnom situacijom.

Vlada je Saboru na donošenje uputila prijedlog ratifikacije Sporazuma s Crnom Gorom o policijskoj suradnji, kao i izvješća o lanjskoj provedbi Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, Nacionalnog plana aktivnosti za prava i interese djece, Nacionalnog programa za mlade, te Nacionalne populacijske politike.

Vlada je Gradu Sinju odlučila darovati bivšu vojarnu 'Ivaniš Nelipić' u središtu tog grada, za potrebe gradske uprave, školske dvorane, osnovne škole te županijskih i državnih tijela.

Odlučila je i
Emila MilihramaIgora Gojića Tomislava Lepana nagraditi s po 12.500 kuna za ekipnu zlatnu medalju osvojenu na lipanjskom Svjetskom prvensntvu u kanuu na divljim vodama, u disciplini kanua jednosjeda.

Branku Njegovec Vlada je nagradila s 13.000 kuna za osvojenu zlatnu medalju na svibanjskom Europskom prvenstvu u bodybuildingu, fitnessu i bodyfitnessu za žene u Rusiji, u kategoriji bodybuilding do 55 kilograma.