AZBESTOZA U ITALIJI

Milijarderu i barunu po 16 godina zatvora

13.02.2012 u 15:55

Bionic
Reading

Sud u Torinu osudio je danas na po 16 godina zatvora dvojicu šefova tvrtke Eternit, švicarskog milijardera Stephana Schmidheinyja (65) i belgijskog baruna Louisa de Cartiera (91), na kraju sudskog postupka protiv multinacionalne kompanije u čijim su tvornicama u Italiji zbog utjecaja azbesta živote izgubile mnoge osobe

Presudu je pročitao sudac Giuseppe Casalbore, a pljeskom su je pozdravili brojni članovi obitelji žrtava koji su iz raznih dijelova Italije u čak 26 autobusa došli u Torino.

Eternit je imao svoje tvornice u Casale Monferratu i Cavagnolu pokraj Torina te u Rubieri u regiji Emiliji Romagni i Bagnoli pokraj Napulja. Zbog utjecaja azbesta u talijanskim je tvornicama od 1959. do 1986, kada su zatvorene, umrlo čak 2.300 ljudi.

Postupak protiv šefova Eternita trajao je dvije godine. Stephan Schmidheiny i Louis de Cartier de Marchienne odgovorni su što su tvornice radile bez obzira što su znali da je azbest štetan za zdravlje.

Obitelji žrtava za svakog umrlog srodnika trebale bi dobiti po oko 30 tisuća eura odštete, što znači da bi šefovi Eternita trebali isplatiti 120 milijuna eura.