zaklada otvoreno društvo

Milijarder Soros donirao milijun eura Budimpešti za borbu protiv koronavirusa

30.03.2020 u 14:21

Bionic
Reading

Milijarder George Soros u ponedjeljak je rekao da će njegova zaklada Otvoreno društvo donirati milijun eura Budimpešti za borbu protiv koronavirusa

'Pandemija Covida-19 ne poznaje granice između zemalja, zajednica, religija ili ljudi', poručio je priopćenjem osamdesetdevetogodišnji Soros.

Soros je dodao da 'svatko može biti zaražen, ali su neki od nas ranjiviji od drugih'.

'Rođen sam u Budimpešti, usred Velike depresije, jedva desetljeće nakon što je španjolska gripa ostavila iza sebe tisuće mrtvih u tom grada', kazao je.

'Proživio sam Drugi svjetski rat, vladavinu Strelastih križeva (mađarski fašisti koji su vladali zemljom od listopada 1944. do ožujka 1945.) i opsadu grada. Sjećam se što znači živjeti u ekstremnim uvjetima', dodao je Soros.

Mađarski desni premijer Viktor Orban, kao liberalni disident stipendist Soroseve zaklade krajem 80-ih, godinama "ratuje" s milijarderom Sorosom kojeg optužuje za podrivanje nacionalnih država, tradicionalnih vrijednosti i financiranje masovnih migracija u Europu.

Orban je 2018. zakonski onemogućio djelovanje uglednog Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU) u Budimpešti koje je osnovao i financira George Soros.

Orbanov Fidesz je širom zemlje 2019. oblijepio plakate protiv Sorosa i tadašnjeg predsjednika Europske komisije Jean Claudea Junckera, koja je pokrenula postupak protiv Mađarske zbog kršenja vladavine prava.

Na izborima za gradonačelnika Budimpešte u listopadu 2019. pobijedio je kandidat lijevo liberalne opozicije Gergely Karacsony.