niste vi, nego mi

Počelo svojatanje: Svi tvrde da su baš oni najzaslužniji za Istanbulsku konvenciju

13.04.2018 u 14:37

Bionic
Reading

Tek što je Istanbulska konvencija ratificirana u Saboru, i to više nego dvotrećinskom većinom (110 od 151 zastupnika), već je počelo svojatanje zasluga za taj čin, kako od vladajućih tako i od oporbenih stranaka

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković već neko vrijeme govori kako je njegova vlada stavila Konvenciju na ratifikaciju da bi se osigurala što bolja zaštita žena od nasilja, odbacujući tvrdnje da bi ga neka druga stranka na to prisilila.

'Smatram da je dobro da smo je ratificirali i to s aspekta njene biti, a bit je zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji. Što se tiče provedbe, sve institucije hrvatske države i Vlada će je provoditi u najboljoj vjeri da riješe ovaj negativni društveni fenomen', rekao je nakon glasanja u Saboru.

Nedugo nakon toga predsjednik IDS-a Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo ratifikacijom, ne propustivši naglasiti da je tzv. Amsterdamska koalicija, koju čine IDS, GLAS i Pametno, prva inzistirala da se pitanje Istanbulske konvencije stavi na stol.

'Natjerati Vladu da se u što kraćem roku očituje oko Istanbulske konvencije i da ta točka konačno dođe na dnevni red velik je uspjeh za našu stranku. Pokazali smo dosljednost, nešto što se nažalost u hrvatskoj politici rijetko viđa', naglasio je Miletić.

  • +5
Novo Predsjedništvo IDS-a Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic

Priopćenje je zaključio porukom kako je najvažnije što ratifikacija tog važnog dokumenta Hrvatsku legitimira kao modernu državu i društvo.

No nije IDS jedini koji se kiti perjem zbog ratificiranja Istanbulske konvencije. Ni SDP nije propustio priliku istaknuti svoje zasluge. Tako je šef te stranke Davor Bernardić na Twitteru objavio post s porukom kako je '400 dana nakon našeg zahtjeva Istanbulska konvencija ratificirana'.

'Danas smo glasanjem za #IstanbulskaKonvencija ostvarili novi civilizacijski doseg te smo nazadnjačkim snagama u Hrvatskoj rekli NE. SDP će i dalje biti prvi na braniku osobnih sloboda, ljudskih prava i, ono što je najbitnije, u zaštiti ljudskih života', napisao je Bernardić na Twitteru.

  • +51
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić