MULTIKULTURALNA ISTRA

Miletić 'nagazio' Plenkovića zbog nacionalizma i isključivosti

24.08.2017 u 20:36

Bionic
Reading

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u četvrtak je priopćenjem reagirao na, kako je ocijenio, potpuno neprimjerenu izjavu premijera Andreja Plenkovića na sjednici Vlade kad je rekao da će darovanje pulske Ville Idole Crkvi pridonijeti jačanju hrvatskog identiteta Istre" te ga je pozvao da izbjegava retoriku nacionalizma i isključivosti.

Miletić navodi kako želi podsjetiti premijera da je Istra sastavni dio Hrvatske i da samim time bitno doprinosi cjelokupnom hrvatskom imidžu i identitetu. Iskreno se nada da premijer Plenković nije htio sugerirati kako Istra nije dovoljno hrvatska"- istaknuo je Miletić u priopćenju.   

U prilog tomu naveo je golemi doprinos istarskih branitelja u Domovinskom ratu, doprinos Istre ukupnom hrvatskom gospodarstvu te činjenicu da su građani Istre najuredniji platitelji poreza u državi.

"Pozitivan doprinos Istre imidžu Hrvatske, bilo da se radi o izvrsnosti u turizmu ili promoviranju naprednih demokratskih vrijednosti, je nemjerljiv. To je za nas patriotizam, nacionalističke parole nisu. Potenciranje takvog nacionalističkog diskursa uvreda je za sve građane regije koja počiva na otvorenosti, multikulturalnosti, raznolikosti i toleranciji", poručio je predsjednik IDS-a . Dodao je kako "takva retorika izravno negira sve vrijednosti ujedinjene Europe i šalje uznemirujuću poruku svim građanima, a pogotovo pripadnicima naših nacionalnih manjina".

  Miletić je pozvao premijera da izbjegava retoriku nacionalizma i isključivosti te da se umjesto toga, zajedno sa svojom Vladom, kako je rekao "potrudi da  ključne odrednice istarskog identiteta, poput otvorenosti, uključivosti i suživota, konačno zažive u cijeloj Hrvatskoj", priopćeno je iz IDS-a.