izbori

Miletić: IDS je jedini koji će se za projekte u Istri boriti i nakon kampanje

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 25.06.2020 12:41
  • Objavljeno 25.06.2020 u 12:41

Boris Miletić

Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izjavio je u četvrtak kako je kako je 'IDS jedina stranka koja će se za projekte u Istri boriti i kada se ugase svjetla kampanje'

'U proteklom smo se sazivu borili rukama i nogama za interese naše regije, a u narednom želimo provesti prijeko potrebnu decentralizaciju i visoke standarde postignute u Istri preslikati na cijelu zemlju', istaknuo je Miletić na konferenciji za novinare.

Dodao je da vjeruje da za desetak dana kreće gradnja moderne, otvorene i progresivne Hrvatske. Po njegovim riječima uz decentralizaciju IDS inzistira i tu garanciju danas ima da će Istra ostati zasebna regija, s time da će se njezin utjecaj i status dodatno jačati.

'Ne tražimo nešto posebno, nego samo ono što nam pripada. Trenutna situacija u kojoj je raspodjela sredstava 90:10 u odnosu centralne države i lokalnih razina upravljanja je neodrživa i štetna', poručio je Boris Miletić.

Kandidatkinja IDS-a i četvrta na listi Restart koalicije u osmoj izbornoj jedinici Katarina Nemet istaknula je da 'u Hrvatskoj od 2015. godine nezaustavljivo jačaju mržnja i šovinizam'.

'Tu eskalaciju ekstremizma i mržnje danas prepoznajemo u nizu stvari, od fašističkih incidenata, do napada na pripadnike manjina ili prijetnji ženama i njihovim pravima. Ovom posljednjem, nažalost, svjedočimo i u ovoj kampanji, a takvo je ponašanje logična posljedica sustavne politike toleriranja nasilja, dodvoravanja radikalima i normalizacije fašističkog diskursa, koja je u drugim zemljama ne samo neprimjerena, nego strogo zabranjena', naglasila je Nemet.

Dodala je kako popuštanje ekstremistima i radikalima itekako ima svoju cijenu. U prilog tomu spomenula je primjer nedavnog istraživanja GONG-a po kojem samo 27 posto hrvatskih maturanata smatra da je NDH bila fašistička država.

'Drugim riječima, državne institucije relativizacijom povijesnih činjenica šalju poruku djeci da u ustaštvu nema ništa loše. To je zastrašujuće i to je atmosfera u kojoj ulazimo na ove izbore. Ponosna sam što Istra nije dio tog svijeta. Istra je u svakom smislu svijet za sebe, progresivna oaza u kojoj žive sasvim druge vrijednosti', zaključila je Nemet.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!