PROTIV 'MINI HAGA'

Milardović: Nije me iznenadila hrvatska blokada Srbije

07.04.2016 u 15:17

Bionic
Reading

Hrvatska i Srbija imaju turbulentne odnose, a trenutačno je aktualna tema pitanje (ne)davanja suglasnosti Hrvatske za otvaranje poglavlja 23 i 24 pregovora o pristupanju Srbije Europskoj uniji, o čemu je s predsjednikom Instituta za europske i globalizacijske studije i znanstvenikom Instituta za migracije i narodnosti Anđelkom Milardovićem razgovarao tjednik Hrvatska riječ

'Za mene je ova reakcija službenog Zagreba očekivana, neovisno o promjeni vlasti. Prethodna vlast i administracija na čelu s ministrom (pravosuđa ) Orsatom Miljanićem, osporavala je sporni Zakon o univerzalnoj jurisdikciji. Sporno mjesto tog zakona je ono da je s ovim zakonom Republika Srbija otvorila 'mini Haag', i da se i dalje ponaša kao da postoji Jugoslavija, ili kao stari novi žandar/pandur u 'regionu' od kojeg strepe po njoj osumnjičeni hrvatski branitelji', kazao je Milardović.

'Što se hrvatske Deklaracije iz 2011. tiče, okolnosti su se, sorry, promijenile. Hrvatska je danas u EU-u! Ima jedinstvenu priliku da postupi kao suverena država i kao članica EU. Prvi put u povijesti ima poluge moći koje mora upotrijebiti. Na dva načina - Prvi je onaj da kao država, koja sad ima dvostruku moć, završi sa svim spornim pitanjima u odnosima s Republikom Srbijom, a drugi je taj da će Republika Hrvatska od Republike Srbije zahtijevati sve ono što je Hrvatska morala proći u slučaju ulaska u EU. Tu popusta nema ni će ga biti! Prema tomu, Republika Srbija imat će dosta posla dok se dokotura do Bruxellesa', kazao je tjedniku Hrvatska riječ Milardović.

Upozorio je i na status hrvatske manjine u Srbiji za koji smatra da je 'ispod svake razine koju uživa srpska manjina u Hrvatskoj. Stoga bi se trebalo izboriti da ojačaju institucije hrvatske manjine u Srbiji, da se ne gase mediji na hrvatskom jeziku, da se nesmetano odvija nastava na hrvatskom jeziku u školama gdje je to predviđeno, da se ne provodi politika asimilacije, iseljavanja. Možda bi se položaj Hrvata mogao poboljšati formiranjem posebne izborne jedinice za Hrvate u Srbiji, no spas je u reciprocitetu', smatra Milardović koji se u razgovoru koji u cijelosti možete pročitati ovdje, između ostalog, obrušio i na Vesnu Pusić i Milorada Pupovca te Novosti.