SINDIKATI PORUČILI VLADI

'Milanoviću, stidite se zbog neispunjenih obećanja!'

01.05.2012 u 12:24

Bionic
Reading

Centralni događaj tradicionalne prvomajske proslave u organizaciji Grada Zagreba, besplatni grah u Maksimiru, ove godine 'pojačan' je s čak tri tisuće porcija više nego prošle godine, točnije, dijeli se čak 40 tisuća. Čini se da vlasti povećanjem porcija graha u stopu prate rast otkaza podijeljenih prošle godine

Točno u 10 sati na ulazu u Park šumu Maksimir posjetitelje su svojom koreografijom dočekale mažoretkinje Grada Zagreba, dok je zvučnu kulisu, kao i svake godine, pružio ZET-ov bend limene glazbe, koji je izvedbom Radetzky Marša poželio svima dobrodošlicu. Već od ranog jutra u park su se slile tisuće ljudi, većinom umirovljenika i obitelji s djecom, dok su sindikalne povorke s transparentima, zastavama i zviždaljkama počele pristizati tek poslije 12 sati, nakon prosvjeda organiziranog na glavnom zagrebačkom trgu.

Poruku 'foteljašima s Markova trga' tisuće prosvjednika iz gotovo svih sindikalnih središnjica u državi poslalo je s Jelačić placa, glasnim zvižducima i visoko podignutim žutim kartonima na kojima je velikim slovima odštampano 'Opomena Vladi RH, jer hoću posao, plaću, bolji život', praćeni glazbom popularne srpske TV serije iz 80-ih godina 'Bolji Život'. Na bini su se izmijenili i svoje rekli vođe svih četiriju sindikalnih središnjica (SSSH, HUS, NHS i URS), koje su organizirale prosvjed na Jelačić placu poručivši trenutačnoj vladajućoj postavi da će se 'ako hitno ne promijene socijalnu politiku, Trg bana Jelačića uskoro crvenjeti od kartona'.

'Uspjeli ste ljudima oduzeti vjeru u sebe same i srušiti im samopouzdanje, ali nećete nas uspjeti zavaditi i podijeliti, već ćemo srušiti mi vas! Predsjedniče Vlade, stidite se svojih neispunjenih obećanja, stidite se za svakog nezaposlenog čovjeka u Hrvatskoj!' vikao je iz petnih žila predsjednik SSSH-a Krešimir Sever s bine na središnjem zagrebačkom trgu, poslavši posebnu poruku Radimiru Čačiću da je za njega crveni karton već izvađen, što je popraćeno burnim odobravanjem prosvjednika.


Ozren Matijašević iz HUS-a otišao je korak dalje i prozvao vlastodršce za doslovce kriminalno ponašanje prema radnicima, zahtijevajući od onih koji 'upravljaju zlom koje danas vlada zemljom' da isplate sve plaće koje propale tvrtke duguju svojim bivšim radnicima.

'Prije 126 godina, čikaški su se radnici borili za tri osmice, dok se mi danas borimo protiv tri šestice – borimo se protiv zla koje nas je snašlo. Prozvana gospoda, zakonodavci, suci, bankari, pljačkaju i kamatare Hrvatsku njenim vlastitim novcem i dok god se ta gospoda šepiri po saborskim hodnicima i gradi sebi vile nezakonito stečenim novcem, otetim iz usta hrvatskoga radnika, neće biti mira na ulicama ove države', rekao je Matijašević

Prosvjednici su se, kao i prije dva mjeseca, popeli uz Radićevu ulicu do Kamenitih vrata, gdje ih je zaustavio kordon policije, propustivši četvoricu sindikalnih vođa koji su otišli na Markov trg i uručili rečene žute kartone na portama zgrada Sabora i Vlade. Nakon prosvjeda u središtu grada, bučna se povorka uputila prema Maksimiru, gdje se, umjesto protestiranja, Praznik rada nastavio obilježavati u slavljeničkom duhu, uz 40 tisuća porcija besplatnog graha i crvene karanfile.

Praznik rada u Maksimiru

Prvomajska opomena Vladi