FRANKO VIDOVIĆ

Milanovićev čovjek koji će smiriti branitelje? 'Imam ambicija'

21.07.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Franko Vidović (SDP), čije se ime spominje u kombinacijama za ministra branitelja u možebitnoj novoj vladi bivšeg premijera Zorana Milanovića, donosi jednu zanimljivu promjenu u političkim ciljevima skrbi o Hrvatskim vojnicima. Naime, on smatra da bi Hrvatska uz branitelje iz Domovinskog rata trebala povesti i više računa o vojnicima koji se vraćaju u domovinu iz mirovnih misija diljem svijeta, gdje Hrvatska sudjeluje kao članica NATO-a.

'U svijetu je običaj da se o takvim ljudima vodi posebna skrb, da država brine i o njihovim karijerama i o svemu ostalome. Kad se američki veteran vrati s ratišta u Iraku, pruža mu se opcija doškolovanja, kao i izbor hoće li ostati u vojsci ili ne, a država se u drugom slučaju pobrine i oko njegovog budućeg radnog mjesta', izjavio je Vidović za tportal.

Upitan je li izvjesno da će upravo on biti kandidat Narodne koalicije za nasljednika Tome Medveda (HDZ) na funkciji ministra branitelja, predsjednik šibenskog SDP-a Franko Vidovićl odgovara nam kako smatra da je izvjesno da će Narodna koalicija preuzeti 'odgovornost za upravljanje Hrvatskom'.

'Držim da je to vrlo izvjesno, a sve ostalo je stvar unutarstranačkih dogovora i prerano je o tome pričati. Inače, čovjek sam koji prvo skoči, a onda kaže hop, što sam naučio i iz rata', rekao je Vidović.

No, smatra li on da bi bilo pošteno da se biračima ovaj put uoči izbora obznani tko će biti ključni ljudi buduće vlasti?

Da, imam ambiciju!

'O tome odlučuju Glavni odbor SDP-a, Predsjedništvo i predsjednik stranke. Mislim da to najispravniji put i da stranke trebaju tako funkcionirati, a ne da mi sada izlazimo s nekakvim kandidaturama u medije. Nisam pristalica toga. A pitate li me imam li nekakvu ambiciju, odgovor je - da, imam ambiciju. To je normalna stvar, ne bih bio u politici da nemam ambicije, ali sve ostalo je na stranci', naglasio je Vidović.


S obzirom na to da je Vidović još u ožujku, gostujući u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, rekao da ne zna kako će Ministarstvo branitelja moći funkcionirati sa smanjenim budžetom te smatra da tu ni Luke Skywalker ne bi mogao pomoći, koje bi moći on mogao upotrijebiti?

'Da, proračun je smanjen, vidimo sada sve probleme koji su iz toga izišli', ustvrdio je Vidović dodajući da se neprekidno priča o hrvatskim braniteljima, a ne priča se o veteranima, 'o momcima i curama koji se vraćaju iz mirovnih misija diljem svijeta gdje sudjelujemo u sklopu NATO-a' o kojima bi trebalo voditi više računa.

Slaže li se Vidović da bi i branitelje u javnosti trebalo nazivati veteranima ili bivšim braniteljima? 

'Branitelji su posebna skupina ljudi, koji su sudjelovali u ratu kada je država bila u samim začecima. Naziv hrvatski branitelj je uvriježen i mislim da ga ne treba mijenjati. Nisam zato da se dalje rade bilo kakve izmjene kad su u pitanju hrvatski branitelji. Na kraju krajeva, i zakon treba malo osuvremeniti, ne treba ga drastično mijenjati', smatra Vidović. On, konkretno, predlaže da država preuzme troškove liječenja branitelja u slučaju najtežih oboljenja, koja su većinom poljedica rata. No to su stvari o kojima treba razgovarati, a taj prijedlog spada u Vidovićeve opservacije jer smatra da je liječenje jedna od ključnih stvari koja, uz stambeno zbrinjavanje, muči hrvatske branitelje.

'Države ne funkcioniraju na deklaracijama, već isključivo na zakonima'

Deklaraciju o hrvatskim braniteljima koju je najavio Đuro Glogoški, a u međuvremenu od nje i odustao, Vidović ne podržava.

'Ne podržavam ni inače donošenje nikakvih deklaracija. Države ne funkcioniraju na deklaracijama, države funkcioniraju isključivo na zakonima', istaknuo je Vidović.

'Uređena država i vlada sigurno ne trebaju funkcionirati ovako kako je funkcionirala ova prethodna vlada, gdje se svatko kandidirao kako mu je palo na pamet. Niti sam ja takav, niti na takav način želim funkcionirati. Postoje institucije u kojima se odlučuje tko, kad, što i gdje. Na kraju krajeva, nitko nije ni ministar dok ga se ne izabere u Saboru. Dug je put do tada, a ja ovog momenta o tome ne želim razmišljati. Znamo da će kampanja biti duga, znamo kakav nam je politički suparnik. Prema tome, mislim da u prvom redu zbog dobrobiti Hrvatske treba vratiti Zorana Milanovića i Narodnu koaliciju na vlast, a sve ostalo vidjet ćemo iza toga', zaključio je Franko Vidović, koji bi u slučaju pobjede SDP-ove koalicije na predstojećim izborima mogao naslijediti Predraga Matića na mjestu ministra branitelja.