PREGOVORI SRBIJE S EU-om

Glogoški bi deklaraciju, Matić mu poručio: Idi u Srbiju pa vidi hoće li te uhititi!

13.07.2016 u 10:08

Bionic
Reading

Predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški najavio je na sastanku u Ministarstvu branitelja, kojem je nazočio i ministar vanjskih poslova Miro Kovač, da će uskoro biti donesena deklaracija hrvatskih branitelja koju će dostaviti Ministarstvu vanjskih poslova i koja će obvezivati sve hrvatske vlade, bez obzira na to tko je na vlasti. U prvom redu to će se odnositi na pregovore Srbije s Europskom unijom. Prema njegovim riječima, hrvatski branitelji - ako se ne poštuje pravo i njihovo mišljenje - neće dopustiti da se zatvori Poglavlje 23 u pregovorima Srbije s Europskom unijom

Glogoški ne želi još uvijek otkriti sadržaj te deklaracije, nego je najavio da će, kad bude gotova, biti podijeljena svim medijima.

'Ministarstvo branitelja surađuje s braniteljskom populacijom i jučer (ponedjeljak) smo imali sastanak s ministrom Kovačem koji nas je izvijestio o tome i branitelji su donijeli odluku da će izraditi deklaraciju koju će uputiti Ministarstvu vanjskih poslova i za koju smatramo da će biti obvezujuća za sve', kazao nam je Glogoški dodavši da ne može točno reći kada će deklaracija biti gotova.

Glogoški je bio jedan od vođa prosvjeda branitelja u Savskoj ulici, ispred Ministarstva branitelja, koji je trajao 555 dana, a završio je iako nisu ispunjeni zahtjevi za promjenom vlasti.

Glavna meta gnjeva prosvjednika bio je tadašnji ministar branitelja Predrag Matić čiju su smjenu i njegovih suradnika, Bojana Glavaševića i Vesne Nađ, gorljivo tražili. Poruka da će deklaracija koju će donijeti branitelji biti obvezujuća za sve vlasti, mogla bi biti sjeme novoga sukoba ako se SDP vrati na vlast nakon prijevremenih izbora koji bi se, prema najavama, trebali održati u rujnu.

Matić: Neka odu u Srbiju pa ispitaju govori li Kovač istinu

'Povijest se ponavlja. Bila je splitska riva, pa je bio 'slučaj Beštek', pa je bio šator, pa će biti toga još', smatra Matić koji kaže da je možda Andrej Plenković, kandidat za novoga predsjednika HDZ-a, pristojniji iz te ekipe, ali je zato tu ministar Miro Kovač koji im očito nije rekao istinu.

'Koliko čujemo iz drugih izvora, nije situacija sa Srbijom i njihovim pregovorima s EU baš takva kako je on njima rekao', rekao je Matić. 

Matić se zapitao koga uopće predstavlja Đuro Glogoški, osim struju koja je nasilnim putem htjela smijeniti legalno izabranu vlast.

'Zapravo, neka testiraju gospodina Kovača, tipovi poput Glogoškog, neka odu u Srbiju pa neka vide. Ako ga ne uhite na granici, onda će znati da im je Miro Kovač rekao istinu. Ako ga uhite, onda ćemo ga čekati kao Veljka Marića pet godina da izađe', revoltiran je bivši ministar branitelja. Matić misli da je bivša ministrica Vesna Pusić obavila pregovore poput Mire Kovača, 'već bi bilo šatorskih naselja i na kontinentu, a ne samo u kampovima na moru'.

'Ista priča, isti akteri, iako mislim da je njihova priča završena. Trebali bi biti originalniji i izmisliti nešto novo. Bojim se da ova skala, kako oni izmišljaju pritiske, ne bi otišla u najagresivniji dio', poručio je Matić. Potom je udijelio i savjet. 'Za stalnih 20 posto HDZ-ovih birača takve poruke im ne trebaju, a za ove druge koji su malo pametniji, šator i deklaracija neće ništa promijeniti', poručio je Matić i dodao da su svojim djelovanjem i ugrozili rezultate HDZ-a na prošlim izborima. 'Neka vide tko će ove godine doći na feštu u Kninu i kako će biti organizirana. Po stoti put su popili foru i nije zadnji put', misli Matić.

Kovač: Hrvatska može blokirati Srbiju zbog zakona o univerzalnoj nadležnosti

Podsjetimo, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač s ministrom branitelja Tomom Medvedom u ponedjeljak je razgovarao s predstavnicima braniteljskih i stradalničkih udruga. Tom prilikom je rekao da Hrvatska može blokirati Srbiju u pristupnim pregovorima o punopravnom članstvu u EU u Poglavlju 23 ako Srbija prema hrvatskim braniteljima počne primjenjivati zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine na području bivše SFRJ.

Nakon sastanka s predstavnicima brojnih udruga u Ministarstvu branitelja, zatvorenog za javnost, Kovač je istaknuo da Srbija na putu prema EU neće moći primjenjivati taj zakon, a morat će surađivati i u otkrivanju nestalih i njihovih posmrtnih ostataka.

Što se toga tiče, Srbija će morati razmjenjivati informacije s hrvatskim državnim tijelima i žrtvama rata omogućiti pristup pravosuđu, tj. pravdi, rekao je Kovač te dodao da će žrtve rata imati pravo na odštetu, a Srbija će imati obvezu sve odluke Suda u Haagu poštovati i primjenjivati. Na pitanje novinara može li Hrvatska spriječiti da Srbija podiže optužnice protiv hrvatskih državljana, Kovač je odgovorio kako postoji bilateralni način i bilo bi najbolje da se to tako riješi.

Šanguta primio Vučić

Udruga pravnika Vukovar 1991. još je 2008. predala kaznenu prijavu srbijanskom tužiteljstvu protiv odgovornih za zločine u pet ratnih logora u Srbiji, kamo su odvoženi nesrpski zarobljenici: Stajićevo, Srijemska Mitrovica, Begejci, Niš i Beograd, no do danas nije poduzeto ništa. Osim odgovornosti, traže i da se na mjestu logora Stajićevo postavi spomen-obilježje. Predstavnika Udruge Zorana Šanguta primio je srbijanski premijer Aleksandar Vučić. Nakon sastanka u tužiteljstvu za ratne zločine u Beogradu, iz Udruge poručuju kako očekuju da se počne konkretno postupati u vezi s njihovom kaznenom prijavom. Ovo je prvi put da je netko primio predstavnike neke udruge iz RH na razgovore o srbijanskim ratnim logorima, i to na najvišoj razini. Do toga je došlo na temelju inicijative iz Bundestaga, osobito zastupnika Josipa Juratovića, ali i zbog sastanka premijera Vučića s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, rekao je predstavnik Udruge Zoran Šangut u središnjem Dnevniku HRT-a. Bivši logoraši Vučića su izvijestili i o ubojstvima koja su se događala, a o njih četiri govorio mu je Šangut, koji im je i svjedočio. Ubojice i mučitelji bili su bivši majori, pripadnici službe sigurnosti. Ne znamo im imena, skrivali su i nadimke, kazao je. Premijer Srbije obećao je da će poduzeti sve da se zločinci otkriju i da se srbijansko pravosuđe oko toga aktivira. U rujnu će omogućiti svim logorašima i članovima njihovih obitelji dolazak u bivši logor Staićevo, gdje će se položiti vijence i zapaliti svijeće. O spomeniku će se još razgovarati, a sve će nadgledati i njemačka diplomacija, istaknuo je Šangut. Sastanak iza zatvorenih vrata trajao je 45 minuta. Prije sastanka s Vučićem, predstavnike Udruge pravnika Vukovar 1991. primila je Snežana Malović, tužiteljica posebnog Tužiteljstva za ratne zločine i bivša ministrica pravosuđa. Kroz logore u Srbiji, od Srijemske Mitrovice, Stajićeva pa sve do Niša, prošlo je više od 7000 vukovarskih branitelja i civila. Očevidac je bivši vojni tužitelj JNA, potpukovnik Lakić Đorović, koji je preživio nekoliko atentata i premlaćivanja zbog istraga koje je vodio, a o kojima je govorio za HRT. S logorima se susreo 1992., i to kao branitelj vukovarskih zarobljenika u Srijemskoj Mitrovici. (HRT)