SLOVENSKI NOVINAR

'Milanovićev brat je dobio kredit, a nije imao nikakav projekt'

08.03.2016 u 17:33

Bionic
Reading

Novinari Gordan Malić i Rok Kajzer gostovali su u Studiju 4 na HRT-u gdje su govorili o svojim saznanjima oko kredita koji je Krešimir Milanović, brat bivšeg hrvatskog premijera dobio od banke LHB u Sloveniji

'U zajmu od 3,25 milijuna eura je to što je taj kredit bez ikakvih pokrića, naime premijerov brat nije imao nikakav projekt. Odobren mu je projekt bez prihoda, zaposlenih i bez poslovnih referenci', kazao je Kajzer govoreći o Krešimiru Milanoviću brati bivšeg hrvatskog premijera. Naveo je i da Nova ljubljanska banka (NLB) u čijem se okrilju nalazi i LHB kaže da je riječ o bankovnoj tajni.

'Podatke smo dobili od hrvatskih javnih evidencija. Međutim, to je bio modus operandi slovenskih državnih banaka u zemljama bivše Jugoslavije. Bankari su nam rekli da je za sve kriva kriza, međutim radi se o pogreškama menadžmenta. Sve su pokrili porezni obveznici. Ne vjerujem da će se išta dogoditi bez državnog odvjetništva. U Delu smo počeli raditi na toj priči prije tri godine, no tek sada smo dobili nove dokumente koji to sve potvrđuju', istaknuo je Kajzer.

Malić je rekao kako su u taj kredit ugrađene tržišne kamate, ali je bio potpuno rizičan s obzirom na ono čime je bio pokriven - zalog je bio višestruko manji od samog kredita.

'Kredit je odobren 2007. nakon što je Zoran Milanović postao predsjednik SDP-a i potencijalni budući premijer. U to vrijeme krediti su se davali uz kriterije, ali uz interesne kriterije, osobama od velikog utjecaj' kazao je Malić. Ovaj novinar je u razgovoru za HRT naveo kako je zanimljivo da su u vrijeme kada je Milanović dobio kredit, banku LHB vodile iste osobe koje su vodile Hypo Bank u Hrvatskoj, u vrijeme kad se uz nju vežu mnoge afere.

Malić je govorio i o slučaju bivšeg ministra financija Slavka Linića koji je sumnjao da je bio nezakonito praćen i obrađivan. Tadašnji ministar unutarnjih poslova Ostojić je tvrdio da Linić nije obrađivan, no ove godine, kazao je Malić za HRT, objavljeni su dokumenti PNUSKOK-a prema kojima se vidi da je Linić obrađivan. Malić je i pokazao dokumente koji navodno dokazuju njegovu tvrdnju. Malić je naglasio da su upravo ti dokumenti dokaz da je lagao član saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Igor Dragovan, Ranko Ostojić, šef PNUSKOK-a i ravnatelj policije.

Državno odvjetništvo prije šest mjeseci dalo je izjavu da nije upućeno u slučaj Linić što dokazuje da je PNUSKOK vodio privatnu istragu, smatra Malić.

'PNUSKOK je radio suprotno zakonu, stvorili su jednu privatnu političku policiju čiji je interes bio štititi krug uske stranačke oligarhije, interese Milanovićevih prijatelja i rodbine, a da progoni sve one u stranci i izvan stranke koji te interese ugrožavaj', optužuje Malić.

Slučaj tvrtke Pismohrana čiji je, kako je rekao, Krešimir Milanović bio lobist naveo je kao primjer velike koalicije na djelu. Velike koalicije jer je vlasnik Pismohrane bivši visoki član HDZ-a, a Pismohrana je tvrtka sporna iz više razloga i bila je zaštićena i u vrijeme Milanovićeve vlasti, a ostat će, tvrdi Malić, i sada kad u Poreznu upravu dolazi HDZ-ov kadar. 'Ovaj slučaj pokazuje postojanje velike koalicije kriminalnih interesa, koalicije koja javnosti nije vidljiva', zaključio je Malić.