POLITIČKA ANALIZA ODLUKE SDP-A

Milanović zapečatio karijeru Bernardiću, ali i Ostojiću?

20.12.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Odluku predsjedništva SDP-a da se u utrku za gradonačelnika Zagreba umjesto Davora Bernardića 'ubaci' Rajko Ostojić, a čija potvrda za tjedan dana treba stići i iz gradske organizacije te stranke, politički analitičar Berto Šalaj nazvao je – nedemokratskom i neozbiljnom. 'Moglo bi se reći da je to interna odluka SDP-a, ali ako su već odlučili da kandidate biraju gradske organizacije, očito postoji i napomena – pod pretpostavkom da se predsjedništvo stranke i Zoran Milanović slažu s tim', rekao je Šalaj, gostujući u emisiji 'U mreži Prvog' na Hrvatskom radiju

Ankete o popularnosti Davora Bernardića, odnosno o vjerojatnom gubitku izbora za fotelju čelnog čovjeka Zagreba od aktualnog gradonačelnika Milana Bandića, po Berti Šalaju nisu dovoljan razlog za posezanje za takvim rješenjem.

'Puno smo više smo očekivali od SDP-a, jer su dosta toga obećavali dok su bili u opoziciji, ne samo što se tiče gospodarstva, nego i demokratizacije političkog sustava, pa i demokratizacije stranke. Odluka otvara i pitanje životne misije Rajka Ostojića koji je sâm uvjeravao da mu je najvažnije u životu provesti reformu zdravstvenog sustava i da ga želi učiniti pravednijim i učinkovitijim. Očito mu to nije životna misija, nego da bude gradonačelnik Zagreba ili tek nešto treće', ocijenio je Šalaj.

Upozorava da će ministar Ostojić, ako bude izabran za gradonačelnika, 'na samom početku reforme ostaviti reformu nezavršenu', te smatra kako je logično kad 'neke ideje, neke javne politike i neke poslove počnete, pretpostavka je da ćete ih i završiti'.

Po mišljenju politologa Damira Juga, koji je također gostovao na Hrvatskom radiju, odluka vrha SDP-a pokazuje tri stvari, a ključna od njih jest da su 'očito napravili krivu procjenu na početku koju ovom odlukom priznaju, jer Bernardića nisu smatrali ozbiljnim kandidatom koji može bez problema ugroziti Bandića'.

'Osim toga, Bernardić posljednjih godinu dana, od trenutka kad je postao predsjednik Skupštine grada i dobio dodatni legitimitet za snažnije pozicioniranje u Zagrebu, jednostavno nije iskoristio i Bandić je ponovno preuzeo primat. Na kraju, odluka je to kojom predsjedništvo SDP-a želi postići najbolji rezultat, jer smatraju da Bernardić ne može značajno ugroziti Bandića', smatra Jugo.

Za Ladislava Tomičića, novinara Novog lista, Davor Bernardić 'nije ostavio nikakav dublji trag u političkom životu'. 'Ako se pokušamo sjetiti jedne ideje, jednog postupka Davora Bernardića, to nam neće uspjeti, jer naprosto ne ostavlja dojam. U politici je kao i u životu puno toga u dojmu kojeg čovjek ostavlja', napominje Tomičić.

Komentirao je i Bernardićevu izjavu nakon sjednice stranačkog vrha kad je rekao kako je 'jednostavno borac' te najavio razmatranje odluke u gradskoj organizaciji SDP-a idući tjedan, rekavši da je iz toga očito kako se 'ne namjerava tek tako pomiriti'. 'Da sam mu politički savjetnik, rekao bih mu da se s tim pomiri, jer sam siguran kako je vrh SDP-a spreman na sve da izvrši svoju odluku, pa čak i izbaciti Bernardića iz stranke ukoliko procijene da nanosi štetu stranci. Ukoliko gradska organizacija pokaže otpor i ne stane iza odluke vrha SDP-a, ona će biti raspuštena i u tom slučaju Milanović će imenovati povjerenika', procjenjuje Tomičić.


Kad je sudbina Rajka Ostojića u pitanju, jer se kalkulira kako tijekom kampanje planira ostati i na poziciji ministra zdravlja, ali i aktivno se uključiti u borbu za gradonačelnika, Damir Jugo konstatira kako je to 'sigurna zaštita od gubitka na izborima'.

'Gubitak izbora nosi cijeli niz problema. Ako bi otišao iz Vlade i izgubio izbore, to bi bio veliki udarac za njegovu političku karijeru koja je definitivno u uzlaznoj putanji. No Rajko Ostojić kao gradonačelnik, ukoliko bude izabran, dobiva cijeli niz drugih mogućnosti, jer je zagrebačka organizacija SDP-a najveća i najbrojnija u stranci, a osoba koja je gradonačelnik Zagreba je jedna od najmoćnijih osoba u državi, čime mu se otvara put jurišati u nekakvoj skoroj budućnosti i na vrh SDP-a', smatra Jugo.

Politički analitičari su komentirali i glasine po kojima, zbog popularnosti ministra Ostojića i potpore njegovu radu koju ima u javnosti, premijer Milanović ga ovom kandidaturom kani udaljiti iz Vlade. Berto Šalaj smatra da je to prije 'strah SDP-a od gubitka izbora u Zagrebu', pa je u tom smislu Bernardića prozvao 'političkim gubitnikom bez gubitka izbora'. Damir Jugo, pak, smatra da će 'pomjeranjem' Ostojića prema Zagrebu on zapravo biti osnažen, jer 'dobiva dodatni prostor za pravo političko djelovanje'.