ugostio malteškog predsjednika

[VIDEO/FOTO] Milanović: Uvođenje eura nije sitnica, to je po svemu sudeći zauvijek odricanje od nacionalne valute. To se ne radi razdragana srca, nego hladne glave

27.10.2021 u 14:08

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu na Pantovčaku da će euro za Hrvatsku biti više dobar nego loš i da joj Malta može pomoći svojim iskustvom u eurozoni

Malta je u eurozoni od 1. siječnja 2008. godine, a Milanović, koji se danas sastao s malteškim kolegom Georgeom Vellom, vjeruje da ta zemlja može pomoći Hrvatskoj svojim iskustvom.

"Radi se o državi koja je već dugo unutra, koja ima iskustvo i to iskustvo je dobro", rekao je predsjednik i dodao da malteška ekonomija, "izložena sektoru usluga, posebno u turizmu" ima dodirnih točaka s hrvatskom ekonomijom.

"Naša ekonomija nažalost, srećom, ili samo da konstatiram - nije izrazito izvozno orijentirana, mi smo isto uslužna ekonomija i to je jedan od razloga zašto mislim da će euro za Hrvatsku biti više dobar nego loš", smatra Milanović.

Hrvatski predsjednik je istaknuo da uvođenje eura "nije sitnica" i da je to "po svemu sudeći zauvijek odricanje od nacionalne valute".

  • +23
George Vella, Zoran Milanović Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

"To se ne radi razdragana srca, nego hladne glave."

Hrvatski predsjednik pozvao je Maltu da podrži ulazak najmlađe članice EU-a u šengenski prostor, a prozvao Uniju za "prokrastinaciju i odugovlačenje".

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika

Rumunjska i Bugarska, članice EU-a od 2007., također čekaju zeleno svjetlo za ulazak u taj prostor.

"Odavno je i za njih sazrelo vrijeme da uđu u Schengen, ali politički mainstream najvećih država ima naprosto jedan problem koji ja razumijem, a to je problem s desnim biračkim tijelom i moraju hodati na prstima, po jajima kako mi to kažemo", dodao je Milanović.