ZADNJI AKTUALAC

Milanović u klinču sa Sunčanom Glavak: Arsen Bauk vas je davio kao boa!

16.09.2015 u 15:48

  • +8

Sabor započeo zadnju sjednicu u 7. sazivu

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Nakon što su prošli tjedan održali izvanrednu sjednicu saborski zastupnici jutros su se okupili i na redovnom zasjedanju. Njegov početak je tradicionalno obilježilo aktualno prijepodne na kojem zastupnici postavljaju pitanja premijeru i ministrima. Ovo je ujedno zadnje aktualno prijepodne u ovom mandatu, s obzirom da se očekuje raspuštanje Sabora sljedeći petak, odnosno 25. rujna

Da se ipak radi o zadnjem aktualnom prijepodnevu i zadnjoj mogućnosti da zastupnici postavljaju uživo pitanja premijeru i ministrima, u svom je pitanju dao do znanja HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević. Milanovića je, naime, pitao da mu nabroji svoje dvije do tri greške u zadnje četiri godine mandata.

'Protekle četiri godine uglavnom nismo dobivali precizne odgovore na naša pitanja, šalili ste se, dobacivali. Vaši ministri i vi osobno ste nas četiri godine uvjeravali da je sve odlično, sve je dobro, sve će biti bolje, a sada kako su blizu izbori, sada je sve valjda savršeno', kazao je Milošević.

Spočitnuo je premijeru da je danas napravio salto mortale. 'Prije nešto više od godinu dana rekli ste u kamere da ste po svom političkom uvjerenju liberalni konzervativac, danas smo slušali ovdje da ste socijaldemokrat i socijalist. Pa ja sam stvarno zabrinut za temelje vaše vlastite političke vjerodostojnosti', rekao je Milošević.

'Hvala vam na komplimentu da izvodim salto mortale. U vrijednosnom smislu ga ne izvodim, dakle ono što nisam je to da nisam zatucani desničar. Ono što nisam - nisam razbijač ploča u državnom vlasništvu, ne izlazim s plinskim bocama na ulicu. Sve je to ova Vlada u 3,5 godine morala držati na uzdama, braniti i širiti prostor osobne slobode i slobode zajednice, izjednačavati sve pred zakonom, boriti se protiv razbojnika, huškača, uvoditi red u državu, u financijama, velik posao. Vas kao ministra ne pamte ni po čemu, ušli ste u Vladu preko veze, ali sad vidim, evo, to su sve ista lica kazališta, sve iste persone dramatis, sve isti dečki, ništa se nije promijenilo', odgovorio je Milanović.

No repliku je imao i Milošević. 'Igrali ste se porezima četiri godine i uništili tisuće i tisuće tvrtki malih poduzeća, obrta, poljoprivrednika. Niste iskoristili apsolutno ništa od mogućnosti ulaska Hrvatske u Europsku uniju, jedina investicija vaše cijele Vlade je zagrebačka zračna luka koja je pripremljena te 2011. Uveli ste red? Stotine tisuća blokiranih, uništenih, osiromašenih itd. i tako bliže, uništenih radnih mjesta. Tako se uvodi red. Bravo, svaka čast', odgovorio je Milošević.

Mesić: Gospodine Maras, hoćete li podnijeti ostavku?

Hoće li ministar obrta Gordan Maras podnijeti ostavku i u proračun vratiti novac koji je potrošio na put u SAD kako bi, među ostalim, dogovorio snimanje serije 'Igre prijestolja' u Hrvatskoj, zanimalo je HDZ-ovog Jasena Mesića.

'Ministar Maras bio je tako uspješan u Los Angelesu, a poznato je da je posjetio i Las Vegas. Kakve je tek tamo uspjehe uvaženi ministar Maras uspio ostvariti s obzirom da postoje informacije da je zakasnio na sajam u Las Vegasu i da su morali montirati štand zbog njega kako bi se ispred njega morao slikati. Dakle, čim je ministar Maras počeo dogovarati snimanje stranih koprodukcija u Hrvatskoj, odmah su otkazane za naredne dvije godine. Da je stvar interesantnija, ministar Maras tamo nije mogao biti ni u skladu sa zakonom, niti je to njegov resor, niti je to njegov posao i nema tamo što raditi vezano uz poslove stranih koprodukcija', kazao je Mesić, prozvavši ga za politički turizam.

'Politički turizam je kada se Sanader odvezao se do Londona na putu prema Malti i ukrcao svoju kćer pa su otišli do Venecije Vladinim avionom te ukrcali Miomira Žužula i njegovu ženu, pa su onda otišli na Maltu i tamo su tražili hotel da ih ne vide hrvatski novinari. To je politički turizam. Politički turizam je kada su u Veroni dogovarali prodaju PLIVA-e Sanader, Jozo Petrović i Miomir Žužul. To je također politički turizam. I sada radite kino oko jednog službenog posjeta hrvatskog ministra SAD-u i radite predstave ovdje, a tada ste šutjeli. Tada ste isto radili film, ali je bio nijemi. Znači, niste rekli nijednu jedinu riječ, to vas nije smetalo. Možda zato što, da nije bilo gospođe Mirjane Sanader i gospodina Sanadera, vi biste još uvijek negdje vjerojatno vadili amfore', odgovorio je Maras, kazavši da mu ne pada na pamet dati ostavku.

Spočitnuo je Mesiću to da u trenutku kada je on bio ministar koprodukcija bilo nula kuna, a da ove i prošle godine one donose preko 200 milijuna kuna. 'Vjerujte mi, puno više sam napravio za hrvatsku koprodukciju ja kao ministar poduzetništva, nego što ste vi napravili kao ministar kulture', odbrusio je Maras.

'Što ste vidjeli u Las Vegasu? Jeste bili u Hollywoodu? Ima jedna pozitivna stvar putovanja gospodina Marasa u SAD-u - glumi redovno na programu HTV-a; to je onaj spot sa kotačićima u kojem se vrti i govori gdje je sve pokrenuto dobro i podmazano', replicirao je Mesić.

Kulušić: Prošlo je 95 dana i još nije poznat crtač svastike na Poljudu

HDZ-ov Ante Kulušić podsjetio je na svastiku na Poljudu. 'Gospodine Ostojiću, prošlo je 95 dana i još uvijek nije poznat crtač svastike na Poljudu. U nedavnom intervjuu najavili ste mogućnost raspisivanja novčane nagrade za pomoć u otkrivanju počinitelja. Sramotno je da biste trošili novac građana da netko radi vaš posao, jer 88 kamera, koliko ih je na stadionu i oko stadiona na Poljudu, rezultiralo je samo onom mutnom slikom koju ste pustili u javnost nakon mjesec dana mukotrpnog rada. Doveli ste čak i inozemne stručnjake, forenzičare, da vam pomognu. Imate li, gospodine Ostojiću, obraza priznati da ni uz pomoć stranaca do današnjeg dana niste pronašli počinitelje ovog gnjusnog čina koji je osramotio Hrvatsku?', upitao je Kulušić.

Ostojić je pohvalio Kulušića zato što se 'nakon 25 godina nacionalističkih, šovinističkih, nacističkih i drugih divljanja probudio pa sada osuđuje svastiku'.

'Jako je dobro da ste napokon, nakon tisuće iscrtanih svastika, odlučili reći da je to nešto što nije u redu. Kad vičete, kad čujete 'za dom spremni' i slično, kažete da je to fenomenalno, to je divna sportska atmosfera, ali mislim da je to najbolja stvar koja se dogodila nakon ovog slučaja', rekao je Ostojić.

Kulušiću je spočitnuo da je kao član Izvršnog odbora HNS-a zadužen i za davanje licenci klubovima. 'Dobro je da ste spomenuli 88 kamera. To je nogometni klub kojem ćete vi izdati licencu, a zamislite - čak ni najbolja policija u tom segmentu, Izraelci, nisu sposobni izvući snimku s te vaše famozne kamere. To je vaš nogometni klub i vi ćete mu dati licencu i da funkcionira videonadzor nabavljen samo reda radi, radi toga da se na njemu ne bi vidjelo ništa', rekao je Ostojić.

Dužan mu nije ostao ni Kulušić. 'Prisilna liječenja zdravih ljudi, zatvaranja pa puštanja političkih neistomišljenika, neovlaštena praćenja i prisluškivanja, obmanjivanje saborskog Odbora za unutarnju politiku - samo su neke od afera koje se vežu uz vaše ministarstvo, a bude opravdanu sumnju i zabrinutost naših građana u moguće zloporabe pojedinih institucija represivnog aparata i selektivnog pristupa kaznenim progonima u predizborne svrhe. Upozorio bih vas da zbog opasnosti smanjite broj banana koje konzumirate. I stvarno Hrvatska raste, ali ste trebali u slogan staviti - SDP raste u porazima. Za sada je 4:0 i nakon ovih parlamentarnih izbora bit će, fala Bogu, 5:0', kazao je Kulušić.

Milanović: Ako su članovi moje obitelji krivi, odreći ću ih se

HDZ-ov Josip Borić u svom je pitanju podsjetio na slučaj Linić, ali i na to kako je premijer Milanović svoje sadašnje koalicijske partnere Laburiste svojedobno nazivao populistima. 'Jeste li kao predsjednik šeste najnesposobnije vlade svijeta postali ono što niste htjeli postati kao političar? Zašto vas vaši koalicijski partneri imaju potrebu nazivati varalicom? Trebamo li se sramiti takve vlasti, kao što kaže vaš bivši ministar?', upitao je Borić.

Policajce s kojima je navodno u sprezi, odgovorio je Milanović, ne zna niti se s njima druži. 'Ono što znam i vidim to je da je Hrvatska slobodna zemlja u kojoj se slobodno govori, pa i gluposti, u kojoj pada kriminalitet svake vrste, u kojoj raste sigurnost, pa i u prometu, koja raste općenito u svim pozitivnim stvarima i to usprkos svemu onome što je ovdje ostavljeno i što je zatečeno, a to je bilo loše. Hrvatska se toga stidjela i trebala se stidjeti, bez obzira što je u tome sudjelovao mali broj ljudi uz podršku prešutnu ili izravnu malo većeg, ali i malog, malo većeg, ali i dalje malog broja ljudi, a to je HDZ. I vas za to savršeno boli briga, ne osjećate nikakvu grižnju savjesti zbog toga. Da sad ja kažem da biste se vi zbog toga trebali stidjeti?', kazao je Milanović Boriću.

Uvjeren je premijer da se članove njegove obitelji provjeravalo. 'Dakle, članove moje obitelji neka provjere, neka ih ispitaju i, ako su krivi, neka ih kazne. Neću prstom mrdnuti, dapače ako su zaista krivi, ja ću ih se odreći. U onom ljudskom smislu ih se neću odreći, ali u javnom smislu ću ih se odreći jer to znači da parazitiraju na mojoj osobi, na mom povjerenju i na onome što sam politički stekao ne da bih se obogatio, jer ja i dalje vraćam svoj kredit. Moja supruga ne podiže kredite od pet milijuna eura za kupovinu zemljišta oko Zagreba dok sam ja šef policije u prošlom mandatu, a ta banka kasnije propadne', rekao je Milanović.

Aktualna Vlada je čista Vlada, kazao je Milanović, osvrnuvši se opet na Zmajlovića i najam Zagrebtowera. 'Vlada smo koja može pogriješiti, ako je uopće pogriješila u najmu nekog prostora. Ali mi smo Vlada koja je uvela red u javnu nabavu, Vlada kojoj niste u stanju iskopati skandale, ne zato što niste u stanju, nego ih nema pa se onda hvatate najma prostora u Zagrebtoweru, evo - vratit će se oni u barake. Jeste li zadovoljni?', rekao je Milanović

Milanović Vuljaniću pojasnio što su liberali, a što socijaldemokrati

Nezavisni Nikola Vuljanić u pitanju premijeru Milanoviću osvrnuo se na temu siromaštva.

'Ako vam je trebalo praktično čitav ili tri četvrtine mandata da počnete pomagati siromašnima i obespravljenima, koliko mandata će vam zapravo trebate da kao uvjereni socijaldemokrat počnete uklanjati siromaštvo u zemlji u kojoj siromaštva ne bi trebalo biti? Mislite li da je to važna tema i mislite li, ako dobijete sljedeći mandat, tome posvetiti svoj mandat?', upitao je Vuljanić.

Ova Vlada je od početka mandata pomagala ugroženim skupinama, a zadnji potez je i rješenje za švicarski franak, kazao je Milanović.

'Socijaldemokrat sam, u nekim stvarima sam i socijalist. Vi ste, gospodine Vuljaniću, bili prominentni član jedne prominentno liberalne stranke, koliko se ja sjećam, dakle bili ste u stranci koja nije socijaldemokratska i ta stranka vas je uvela u Hrvatski sabor i teško da ste mogli propovijedati socijaldemokraciju u HNS-u Ratka Čačića i Vesne Pusić jer oni to nisu. Vi i ja se nismo mijenjali puno, ja nimalo, a vi malo - jeste se malo kolebali, jel' da? Niste baš bili laburist prije 10 godina, bili ste liberal jer je to tada prolazilo, pa ste onda otišli u laburiste, koji su sada u koaliciji sa SDP-om kao stranka ljevice jer laburisti, socijaldemokrati, socijalisti u manje slučajeva, to je jedna europska obitelj vrijednosti, Gens una sumus, to je jedan rod politički', pojasnio je Milanović.

Milanović: Ovdje vas je Arsen Bauk davio kao boa. Nije on Arsen, on je boa

HDZ-ova Sunčana Glavak pitala je premijera Milanovića zašto je cijena septičke jame dva put skuplja na obnovljenim područjima u Gunji nego u Međimurju. Pritom je podsjetila na najamninu koju za svoje ministarstvo plaća ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

'U tome nema ništa nezakonito ni transparentno. Što je on unajmio i kako je unajmio, je li to povoljno ili nepovoljno, o tome se uvijek može i treba razgovarati. Ali jedno je ključno, tu nitko nije ništa ukrao', odgovorio je Milanović o Zmajloviću, nakon čega se dotaknuo i cijene septičke jame.

'Ako je nešto u Međimurju jeftino, to je zato jer nema HDZ-a blizu da provodi javne natječaje. Nema ga ni u Čakovcu, ni u županiji, nigdje. Kaj nije to točno, ve? Sam vu pravu. Ja volim tu kulturu, volim svaku hrvatsku kulturu, ali ta mi je naročito draga jer je radna, skromna, rade za male plaće, svi rade, raste izvoz, raste industrijska proizvodnja, nema HDZ-a', kazao je Milanović

Hrvatska je uređenija nego ikada, nastavio je Milanović. 'Ovdje vas je Arsen Bauk davio kao boa podacima o tome što je sve napravljeno. Ali boa nije otrovna, pazite, boa nije otrovna. Nije on Arsen, on je boa. I to mora biti, i to jest', kazao je Milanović i izazvao smijeh zastupnika.

Repliku je imala i Sunčana Glavak. 'Gospodine predsjedniče Vlade, ono što raste najviše u Hrvatskoj jest vaš ego. Ono zbog čega su reći - sram vas bilo što ste rekli da je u Međimurju sve nisko i nasmijali ste se svim građanima Međimurja koji imaju vrlo niske plaće i koji vrlo skromno žive. Sram vas bilo. Sram vas bilo', rekla je Glavak.

Jandroković o izbjeglicama: Ne sumnjam u vaše dobre namjere, ali sumnjam u vašu sposobnost

Konkretne odgovore na temu izbjeglica od Milanovića je zatražio HDZ-ov Gordan Jandroković. 'Ključno pitanje danas je ulazak prvih izbjeglica na teritorij Hrvatske. Situacija se usložnjava. Mađarska je potpuno zatvorila granicu, neke članice postavljaju vojsku na granice, Schengen se ruši pred našim očima. Pozorno sam slušao vaš odgovor gospodinu Hodžiću i bio je načelan i nije bio dovoljno konkretan. Ne sumnjam u dobre namjere, ali niste odgovorili na važna pitanja. Rekli ste da je cilj Hrvatske osigurati tranzit, no da bi to mogli morate znati kakva je pozicija susjednih zemalja, jeste li dogovorili slobodan prolaz sa Slovenijom? Što ćete učiniti ako Slovenija zatvori granicu? Što ćemo mi tada učiniti i koliko Hrvatska može zbrinuti izbjeglica ako Slovenija zatvori granicu?', upitao je Jandroković.

'Spremni smo za to, vrlo spremni, već tjednima o tome razmišljamo. Hrvatska može zbrinuti tisuće izbjeglica, ali ne i desetke tisuća. Ti ljudi ne žele ostati u Hrvatskoj i naći će načina da odu odavde. To što je Slovenija zatvorila granicu, to je šengenska granica. To ne znači da ju je zatvorila u punom fizičkom smislu, kao i Mađarska. Izbjeglice će sto posto izaći iz Hrvatske. Napravit ćemo sve da bude im bolje nego u Srbiji, a nije teško učiniti da im bude bolje u Mađarskoj. Pozivam najiskrenije da se od toga ne radi politički kapital jer tu ga nema. Tu moramo biti jedinstveni', kazao je Milanović.

Konkretne odgovore nije imao. 'Na neka tehnička pitanja nemam odgovor. Stalno sam u kontaktu s austrijskim i slovenskim premijerom, sutra ću se vjerojatno naći s austrijskim kancelarom. Dolazi jesen, more je nemirno i ljudi koji prelaze iz Turske sve ih je manje, a bedem koji je izgradila Mađarska djeluje destimulirajuće', kazao je Milanović.

Jandroković se požalio da nije dobio konkretne odgovore. 'Preduvjet tranzita je da Slovenija dopusti prolaz kroz svoj teritorij. Niste mi odgovorili što ćemo ako Slovenija zatvori granicu. Imate odgovore za sve države, ali nemate za našu domovinu. Vaš odgovor potvrđuje da vi nemate strategije, prvi vaš odgovor je bio da ćemo se uklopiti u europski način rješavanja, no njega nema. Ne sumnjam u vaše dobre namjere, ali sumnjam u vašu sposobnost', kazao je Jandroković.

Reiner izbacio Milanović iz takta

Premijera Milanovića pomalo je iz takta izbacilo pitanje HDZ-ovog Željka Reinera, a on je Vladi spočitnuo što rast BDP-a prikazuje kao 'krunski dokaz da u Hrvatskoj teku med i mlijeko i da smo izašli iz recesije'.

'Kako se u to uklapa činjenica da je zemlja i dalje u dužničkoj krizi, da su poduzeća i građani u Hrvatskoj zaduženiji i od onih u Grčkoj, jer dugovi privatnog sektora kod nas iznose 143,7 posto, u Grčkoj 135,6 posto, dakle za osam posto smo veći? Kako se u to uklapa službeni podatak da je skoro svaki drugi samac stariji od 50 godina u Hrvatskoj na rubu gladi, da se svaki četvrti hrvatski građanin stariji od 60 godina smatra siromašnim, a prema izvješću Ujedinjenih naroda i Svjetske banke, na 61. mjestu smo od 96 država po lošoj kvaliteti života starijih građana. Kako se u to uklapa činjenica da su dvije trećine hrvatskih poduzeća visoko zadužene, da se pola hrvatskih poduzeća suočava sa stečajem, da je prema prognozi Europske komisije Hrvatska jedina zemlja u Europskoj uniji u kojoj će ove godine realne plaće pasti dok će u svim drugim zemljama rasti?', upitao je Reiner.

'Šef HDZ-a napada Vladu netočnim podacima. Ovo nije direktno.hr, ovo su relativno ugledne novine', krenuo je odgovarati Milanović, mašući tekstom iz Jutarnjeg lista.

'Čovjek je napao Vladu salvom krivih i iskonstruiranih podataka. Pitate koliki je hrvatski vanjski dug. Uspoređujete s Grčkom, koja je stotine milijardi eura morala iskopati da se izvuče iz nemoguće situacije. Meni bi stvarno bilo neugodno da hrvatskim građanima prodajem takve neistine. Nije krunski dokaz, gospodine Reiner, to što je Hrvatska imala rast od 1,2 posto, to što je Hrvatska među tri zemlje u Europskoj uniji s najvećim kvartalnim rastom izvoza od 11,12 posto. Krunski dokaz je to što je Hrvatska tri uzastopna kvartala u plusu, to je dokaz za izlazak iz recesije. I vi to znate, vjerojatno i negirajte taj podatak. Krunski dokaz je to što Hrvatska ima veću industrijsku proizvodnju, što raste izvoz robe', kazao je Milanović.

Ta ekonomska promjena dogodila se za vrijeme vlade Kukuriku koalicije, odgovorio je Milanović.

'Hrvatske vlade, narodne vlade, domoljubne vlade, jer domoljublje nisu konzultacije u Klagenfurtu s bankarima, domoljublje je nešto drugo, to se promijenilo i to se sad neće moći zaustaviti. Dakle, vidim da se još borite očajnički za nekakav prostor da nekoga preplašite, da mu utjerate strah u kosti. Razbijanje ćiriličnih ploča više ne prolazi, odvrtanje ventila na plinskim bocama više ne prolazi, dakle sada smo došli na prostor činjenica, naravno i emocija. Pothranjujete najniže emocije, plašite ljude nekakvim grčkim scenarijem. Neki dan predsjednik vaše stranke kaže, citiram: 'Dok se cijela Europa bavila Grčkom, Hrvatska je bila u mišjoj rupi i nije je nitko spominjao.' Već četiri dana pokušavam s timom suradnika, ne gase se svjetla, rekonstruirati logiku i racio te izjave. Što to znači? Da je Hrvatska trebala imati svoju 'trojku', svoje financijske žandare ili možda ne znači ništa. Hrvatska raste, gospodine Reiner i gospodine Karamarko, raste nezaustavljivo i raste održivo i to je bit priče', poručio je Milanović.

Grčić: Dečki moji, ova kampanja vam neće proći

SDP-ova Ivana Posavec Krivec imala je pitanje za potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja Branka Grčića, odnosno zamolila ga je da komentira 'potrebu dežurnih pesimista u Republici Hrvatskoj koji sve što se događa prikazuju negativno i koji ne vide nijedan pozitivan pomak.'

'Ne tako davno smijali su vam se, prozivali su vas dežurnim optimistom Vlade. Štoviše bacali su crnilo pa i svjesno obmanjivali javnost iznoseći lažne podatke o stanju gospodarstva. Danas, pred kraj mandata ove Vlade, nakon tri i pol godine imamo rezultate, imamo činjenice i realne brojke', kazala je Posavec Krivec i pobrojala sve pozitivne gospodarske pokazatelje.

'Zapravo, nemam što reći nakon vas. Vi ste nabrojili sve pa nemam sad baš previše toga ponavljati', krenuo je Grčić, no ipak je odgovorio 'dečkima koji mu se smiju' i koji 'manipuliraju brojkama'.

'Rekli ste nešto i oko iseljavanja. To su vaše tri famozne brojke 100/100/100. Rekli ste da je zahvaljujući ovoj Vladi iz zemlje otišlo 100 tisuća ljudi. Opet krivo, ja vas moram uputiti na službene statistike. Ulazak u EU i otvaranje granica zapravo su doveli do toga da je otišlo  oko 35 tisuća ljudi u dvije godine. Istovremeno se 20 tisuća doselilo u Hrvatsku. Znači, konačni efekt je oko 15 tisuća manje ljudi u Hrvatskoj. Prema tome, dečki moji, ova kampanja koju vodite na bazi brojki, za koje vas sad i novinari prozivaju, zapravo govori da to ne može proći', kazao je Grčić

Milanović: Srce mi zaigra kad me član Domoljubne koalicije naziva branikom Ustava

Zbog pjesmice objavljene u tjedniku Novosti, koja je početkom kolovoza za obljetnicu Oluje uzburkala duhove, pitanje je premijeru postavio zastupnik HSP AS-a Ivan Šimunović. 'U danima kada je Hrvatska slavila Oluju, svoju najveću pobjedu u povijesti, očito ojađeni urednici srpskog tjednika Novosti, koji izlazi u Zagrebu i koji se financira novcem hrvatskih poreznih obveznika, odlučili su poniziti hrvatski narod, odlučili su poniziti hrvatski narod i sve one kojima je Hrvatska jedina domovina. Osim što su Novosti povrijedile nacionalne osjećaje milijuna Hrvata u zemlji i inozemstvu, istim tekstom obezvrijeđena su prava onih davanja u državni proračun hrvatskih građana. Znajući da ste se upravo vi nastojali eksponirati kao branitelj Ustava, što ste učinili po pitanju da se to sankcionira', upitao je Šimunović.

'Srce mi zaigra kada me član Domoljubne koalicije naziva branikom Ustava i zakona, to jesam i to ću nastaviti biti još četiri godine. Pročitao sam tu šaljivu pjesmicu. Ne sviđa mi se, to je oblik bezveznog ruganja. Dam si nokat odrezati da su autori Hrvati. To su dečki koji se vole šaliti na nepriličan način. I da, to financira hrvatska Vlada i bivša Vlada, osam godina i HDZ-ova, i neće vas iznenaditi ako vam kažem da sam meta tih novina najčešće ili vrlo često ja osobno i moja stranka. Iznenadili biste se kad biste vidjeli što sve hrvatski proračun financira i kakve sve periodike i tjednike financiramo i kakve se ideje fašističke promiču u tim publikacijama. Demokracija može iznjedriti i najopasnije tipove na vlast. Tu je narod, civilno društvo da se tome suprotstave', kazao je Milanović.

Kajin: Što radite po pitanju Raiffeisen zadruga?

Nezavisnog Damira Kajina zanimalo je što država čini po pitanju Raiffeisen zadruga. 'One nisu imale odobrenje za rad u Hrvatskoj, te zadruge iz Austrije reketarile su na tisuće i tisuće ljudi. Danas se tim ljudima plijeni imovina, ljudi završavaju na cesti bez svojih domova, bez svojih kuća i vjerojatno će, kao i stotine i stotine tisuća migranata, morati egzistenciju sutra potražiti u nekoj nama susjednoj zemlji', kazao je Kajin.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio je da će izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju biti zaštićeni i dužnici Raiffeisen i sličnih kreditnih zadruga. Izmjene idu u tri smjera: sudovi će biti nadležni za propitivanje valjanosti ugovora i eventualne ništetnosti, a treća je mjera zaustavljanje ovrha dok se ti ugovori pravno ne riješe, najavio je. Ministar je rekao da ne može vjerovati da u vrijeme kada su se dizali ti krediti nitko nije reagirao i upozorio građane da je to problem. 'Građani su bili naivni, međutim mi smo kao vlada dužni pomoći ljudima koji su se doveli makar svojom voljom u problem', rekao je Miljenić.

Je li misama mjesto u školi na početku školske godine?

Pitanje za ministra znanosti i obrazovanja Vedrana Mornara imao je SDSS-ov Milorad Pupovac, upozorivši na praksu održavanja misa u školama na početku školske godine. 'Bojimo se da u ovom slučaju ta praksa proizvodi praksu kršenja ustavne jednakosti vjerskih zajednica pred zakonom i bojimo se da se događa to da se sloboda za jednu vjersku zajednicu pretvara u neslobodu drugih vjerskih zajednica ili onih koji nisu vjernici. Upozorila i na to i pravobraniteljica. Što ćete napraviti da se ta ustaljena praksa otkloni?', kazao je Pupovac.

Mornar je u svom odgovoru podsjetio na ugovore koje je Hrvatska potpisala sa Svetom Stolicom, a koji dozvoljavaju da se u školama služi misa. 'Sudjelovanje u tim činovima je slobodno i nije obavezno te možemo reagirati jedino ako se nekoga prisiljava', kazao je Mornar.

HDZ-ov Davorin Mlakar pitao je ministra financija Borisa Lalovca što je s njegovim najavama da se istražuju neke osobe iz bankarskog i gospodarskog miljea zbog poreznih utaja.

'Prošlo je od tada tri mjeseca i do danas nema nikakvih informacija, a 1. rujna ste izjavili da ćete financirati izgradnju bjelovarske bolnice novcem koji ćete prikupiti od utajivača poreza. Porezna uprava u Zagrebu uočila je velike kružne prevare, štete za proračun preko 100 milijuna kuna i sve te ljude u Poreznoj ste smijenili. Jeste li ih smijenili jer su došli do informacije da je s nekim spornim firmama povezan premijerov brat Krešimir Milanović?', upitao je Mlakar.

Ministar Lalovac kazao je da on ne provodi nikakve istrage jer to nije njegov posao, niti su mu bitna imena u tim istragama.

'Putem OIB-a se utvrđuje tko ne plaća porez i tako je dokazano da neki građani imaju velike iznose štednje u bankama vani. Želimo znati je li na te iznose uredno plaćen porez, ali 3-4 mjeseca ne možemo dobiti taj podatak iz Italije. To je temeljno pitanje društva - da svi moramo plaćati poreze. Kadroviranje u Poreznoj me ne zanima, moja funkcija je da postavim čelnog čovjeka, ostalo oni rješavaju. Nema politikantstva u tom dijelu, a nadam se da će tko god dobije izbore nastaviti te procese, jer porezi se moraju plaćati', kazao je Lalovac.

Milanović: Politika Budimpešte je opasna i okrutna

Prvo pitanje premijeru Zoranu Milanoviću postavio je zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić. Njega je interesiralo je li Hrvatska spremna za prihvat izbjeglica.

Posljednjih mjeseci svjedočimo valu izbjeglica, pogotovo iz Sirije, koji bolju budućnost pokušavaju naći u zemljama EU-a. Reakcije pojedinih članica kreću se od podizanja zidova do izjava o prihvatljivosti nemuslimana, do potpune otvorenosti i prihvata izbjeglica. Kako komentirate te oprečne reakcije i jesmo li kao zemlja u potpunosti spremni ukoliko krenu u Hrvatsku?', upitao je Hodžić.

Premijer Milanović odgovorio je da u pravilu ne komentira postupke drugih članica, no nije mogao prešutjeti ono što radi Mađarska.

'Ne odobravam politiku Budimpešte, koja je opasna i okrutna. Zidovi neće nikoga zaustaviti i šalju groznu poruku. Razgovaram s ljudima i moram reći da se, primjerice Židovi, zgražavaju. Žica nije odgovor nego je prijetnja', kazao je Milanović.

Hrvatska je, nastavio je, spremna za prihvat izbjeglica. 'Spremni smo prihvatiti i usmjeriti te ljude, svejedno je koje su vjere i koje su boje, i to tamo kamo očito žele svom silinom želje srca, a to su Njemačka i Skandinavija. Oni su tu, to su ljudi, djeca, muškarci, žene koji žele raditi i stvarati. Ne žele doći u Hrvatsku i Mađarsku. Radimo na tome intenzivno i spremamo se. Sazvat ćemo, očito je to zajednička želja Vlade i predsjednice, sjednicu VNS-a, ali moram naglasiti da je za ovo nadležna Vlada. Ali nije loše da sjednemo i da o tome razgovaramo. Moram naglasiti da su svi članovi Vijeća u dnevnoj koordinaciji, kontaktu i planovima. Postoji mogućnost da se dio tih ljudi preko Hrvatske prebaci tamo kamo želi, u tome ih neće spriječiti nikakva žica, nikakve ograde. Nećemo zaboraviti da smo ljudi, većinom kršćani, nećemo zaboraviti da je poglavar Katoličke crkve rekao da bi svaka kuća trebala primiti obitelj. Odgovor je da, potpuno smo spremni. Razmišljamo o tome cijelo vrijeme', kazao je Milanović. Podsjetimo, sazivanje sjednice VNS-a zatražila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Već na početku sjednice zastupnici su dopunili dnevni red, ali i odlučili o hitnosti rasprave po pojedinim točkama. Među njima se našao i Zakon o registru birača, no protiv hitne rasprave pobunio se HDZ-ov Davorin Mlakar, jer ne razumije zašto se registar birača mijenja uoči izbora.

'Lakše je pogoditi bingo nego datum izbora, no znamo da će oni skoro. Kako je moguće da po hitnom postupku mijenjate registar birača', zapitao je Mlakar.

Iako će današnji dan obilježiti aktualno prijepodne, sljedeća dva tjedna neće nedostajati posla za saborske zastupnike. Morat će raspraviti Vladin prijedlog rješenja za švicarski franak, a tijekom zasjedanja zastupnici će, uz ostalo, razmotriti i glasovati o rebalansu Državnog proračuna, donijeti odluku o privremenom financiranju za prvo tromjesečje iduće godine, odnosno dok proračun za 2016. na prijedlog nove Vlade ne donese novi, osmi saziv Hrvatskog sabora.