SJEĆANJE NA POVIJEST

Milanović: Sinjska alka je simbol pobjede nad osmanskom vojskom

06.08.2023 u 22:21

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je s predsjednicom Mađarske Katalin Novák, u nedjelju pratio 308. Sinjsku alku, istaknuo je kako je Alka simbol pobjede na osmanskom vojskom.

"Sinjska alka je simbol pobjede nad osmanskom vojskom 1715. godine," rekao je Milanović te naglasio njezinu simboličnu važnost kao priče o sukobu "između Europe i Osmanlija, kršćanstva i islama."

„Bilo je i većih bitaka, ali bitka u Sinju je toliko simbolična i posebna i toliko govori o nama i našim poslovima sa svijetom i našoj ulozi u tom svijetu", kazao je predsjednik.

Naglasio je kako je taj kraj godinama bio prazan, da je 150 godina, odnosno za vrijeme Otomanskog carstva, ovdje živjelo malo ljudi. Tek od 1687. godine pa nadalje dolaze rijeke ljudi te se naseljavaju u ovom kraju“, kazao je.

Predsjednik Milanović je također podsjetio na teške povijesne periode u kojima je hrvatski narod branio svoje interese, kako iz nužde služeći i tuđim interesima, tako i hrabro se suprotstavljajući prijetnjama.

  • +2
Zoran Milanović i Andrej Plenković u razgovoru nakon završetka Alke Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

„Sve je to bilo radi kontrole prostora; prostora s kojim konačno hrvatski narod i država počinju ozbiljno gospodariti zadnjih stotinu godina, a u svojoj punini tek zadnjih 20 godina nakon pobjede koje je donijela Hrvatska vojska“ naglasio je i dodao kako je to činio mali broj dobrih ljudi.

Milanović je pokrovitelj 308. Sinjske alke te je slavodobitniku Ivi Zorici uručio sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom te mu čestitao. Uoči Alke, predsjednici Milanović i Novak sa supružnicima su obišli izložbu „Stipe Sikirica – blizina čovjeka i zavičaja“ u Galeriji Sikirica uz stručno vodstvo kustosice Ane Žanko.

Obišli su i Muzej sinjske alke, te sudjelovali na Vojvodinom prijemu prilikom kojeg im je predsjednik Viteškog alkarskog društva, Stipe Jukić, uručio prigodne darove.