VITEŠKA IGRA

Milanović i Plenković se srdačno rukovali; pogledajte tko je sve stigao na Sinjsku alku

06.08.2023 u 17:36

Bionic
Reading

Danas se u Sinju održava 308. Sinjska alka, tradicionalna viteška igra. Na Alku stižu brojni uzvanici, među kojima su i najviši državni dužnosnici - predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Predsjedniku Republike Hrvatske i pokrovitelju 308. Sinjske alke Zoranu Milanoviću na nedjeljnom prijemu u Alkarskim dvorima uručena je Zlatna plaketa Alke.

Na poziv predsjednika Milanovića, gošća ovogodišnje Sinjske alke je mađarska predsjednica Katlin Novak kojoj je također u Alkarskim dvorima uručena zlatna plaketa Alke.

Predsjednik Viteškog alkarskog društva (VAD) Stipe Jukić je u svojem je obraćanju nazočnima istaknuo kako je Alka jedinstvena kulturna manifestacija u cijelome svijetu.

  • +25
Uzvanici na Sinjskoj alki Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

'Sinjska alka je dugo vremena bila lokalna viteška igra ali ona je sada izrasla u hrvatski nacionalni brend pod zaštitom UNESCO-a kao svjetska nematerijalna kulturna baština', rekao je Jukić. On je istaknuo kako je Sinska alka ove godine započela svoju internacionalizaciju gostujući nedavno u Beču.

Najavio je kako će u sklopu te internacionalizacije Sinska alka iduće godine biti predstavljena u Ženevi.

  • +8
308. Sinjska alka Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prijemu u Alkarskim dvorima nazočili su i predsjednici Hrvatskoga sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković.

U Alkarskim dvorima nakratko su se sreli predsjednik Republike i premijer te se međusobno rukovali, a taj je prizor izazvao veliku pozornost nazočnih.

  • +2
Zoran Milanović i Andrej Plenković u razgovoru nakon završetka Alke Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prijemu u Alkarskim dvorima nazočili su i ministri Tomislav Medved, Oleg Butković, Branko Bačić, Goran Radman, Marija Vučković, Šime Erlić, Davor Filipović, Nikolina Brnjac i Ivan Malenica te gradonačelnici Zagreba Tomislav Tomašević i Splita Ivica Puljak.