TURUDIĆ NE ODUSTAJE

'Milanović se treba ispričati za sve zlo prema sudbenoj vlasti'

11.08.2014 u 20:06

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić oštro se okomio jučer na aktualnu vlast u intervjuu Večernjem listu. U drugim medijima njegov se istup naknadno interpretirao kao isticanje kandidature za HDZ-ova ministra pravosuđa, a Turudić se opet oglasio u Dnevniku HTV-a

U nedjeljnom intervjuu Večernjem listu sudac Ivan Turudić je ustvrdio da je dopredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac etnički pristran, da premijer Zoran Milanović, boljševik i monarh, pluta bespućima svog neznanja i bahatosti te napada pravosuđe. Za predsjednika Josipovića rekao je da razmisli treba li mu Saša Perković ostati savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Turudićev intervju osudili su predsjednik Ivo Josipović, bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, odvjetnik Anto Nobilo i bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić. On je izjavio da Turudić 'ne razumije trodiobu vlasti'.

Nakon što se podignula prašina, Turudić je na pitanje je li prešao granicu izjavio za HRT: 'Ne znam koju granicu, pa oni o kojima sam govorio, koje sam komentirao, odavno su prešli granicu. Predsjednik Josipović nije reagirao kad su premijer Milanović i razni visoki izvori radili doista neprimjeren pritisak na pravosuđe. Predsjednik se nikad nije oglasio oko toga.' Josipović se svrstao na jednu stranu, smatra Turudić, te podsjetio da je predsjednik prije pet godina predložio da državni odvjetnik bude zamjenik ministra pravosuđa. 'Smije li se to komentirati?' upitao je Turudić.

Na pitanje smatra li da se treba ispričati ljudima koje je prozvao u intervjuu, sudac Turudić rekao je da ne, nimalo. 'Odavno se premijer trebao ispričati cijeloj sudbenoj vlasti. Meni osobno, baš me briga. Tu nema nikakvog osobnog odnosa, ne poznam čovjeka. On bi se trebao ispričati za sve zlo prema sudbenoj vlasti', smatra Turudić, koji je optužio vlasti da vrše pritisak - 'javnu hajku i linč' - na pravosuđe, što je nezapamćeno u zapadnim demokracijama.

Ministarstvo pravosuđa objasnilo je da neće komentirati javni istup, odnosno intervju Ivana Turudića, jer na to može reagirati samo sudbena vlast.

Turudić je u razgovoru za HRT u vezi sa stegovnim postupkom protiv njega rekao: 'Ako bude, bit će, ako ga ne bude - neće biti. Ovlašteni predlagači stegovnog postupka su predsjednik Županijskog suda u Zagrebu (Turudić), predsjednik Vrhovnog suda i ministar pravosuđa. Mislim da sam sebe neću prijaviti, ali još ću razmisliti. I predsjednik Vrhovnog suda i ministar imaju tu zakonsku mogućnost. Ako ocijene da treba, oni će to učiniti.'

Obilježavanje Oluje u Kninu i zviždanje Turudić je komentirao kao hrvatski branitelj, izjavio je i dodao da 'Oluju sada brane ljudi koji nemaju senzibilitet za te stvari'. Fotelji ministra pravosuđa se ne nada, ali nije htio reći bi li prihvatio takvu ponudu.