PIJETET BRANITELJIMA

Milanović se javio nakon desetak dana, čestitao građanima obljetnicu priznanja Hrvatske

15.01.2022 u 09:28

Bionic
Reading

Nakon desetak dana izbivanja iz javnosti, putem Facebooka oglasio se predsjednik Zoran Milanović koji je građanima čestitao 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske. Predsjednikovu objavu prenosimo u cijelosti

'Na današnji dan obilježavamo 30. obljetnicu jednog od najvažnijih datuma u našoj povijesti, Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Ovom povijesnom odlukom tadašnjih članica Europske zajednice i brojnih drugih država potvrđena je volja hrvatskih građana koji su nekoliko mjeseci prije na referendumu uvjerljivom većinom izabrali put samostalnosti.

Iako će međunarodno priznanje Hrvatske biti u potpunosti zaokruženo nekoliko mjeseci kasnije primanjem u Ujedinjene narode, simbolički značaj 15. siječnja s pravom se obilježava kao ključan trenutak afirmacije Hrvatske na međunarodnoj sceni.

Međunarodno priznanje uslijedilo je u vrlo osjetljivom trenutku kada je značajan dio zemlje trpio pod neprijateljskom okupacijom te kada još nije bila izvjesna potpuna pobjeda koja će uslijediti 1995. godine nakon oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske.

U ovom trenutku potrebno je još jednom naglasiti da danas ne bismo obilježavali ovu obljetnicu bez hrvatskih branitelja koji su svojom velikom žrtvom protiv nadmoćnijeg neprijatelja mladoj državi omogućili prostor za diplomatsku borbu na međunarodnoj pozornici koja je u konačnici rezultirala međunarodnim priznanjem.

Danas se i s posebnim pijetetom prisjećamo svih poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, ratnih vojnih invalida, civilnih žrtava rata i obitelji koje su u ratu izgubile svoje najbliže. Hrvatska im je trajno zahvalna.

Važnu ulogu u međunarodnom priznanju imala je i sinergija aktivnosti politike i diplomacije koja je dala entuzijastičku i profesionalnu potporu ostvarivanju ovog povijesnog cilja.

Na današnji dan prisjećamo se i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kada je Hrvatska, šest godina nakon međunarodnog priznanja, imala napokon potpunu kontrolu cijelog svojeg teritorija i svojih granica', napisao je Milanović.

  • +11
Milanović s hrvatskim vojnicima ručao bakalar koji je donio iz Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL