izvanredna presica

Milanović: Mamić i Turudić su imali konspirativne sastanke pod plaštom noći

03.02.2024 u 13:05

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović je održao izvanrednu konferenciju za medije u subotu u Uredu predsjednika Republike na temu izbora Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika. Predsjednik je prozvao Turudića da se dok je bio predsjednik Županijskog suda u Zagrebu sastajao sa Zdravkom Mamićem najprije dok je Mamić bio osumnjičenik ali i kasnije kada je bio pod istragom

Na početku presice je odgovorio premijeru Andreju Plenkoviću, koji je jučer u kontekstu Turudića ustvrdio kako Milanovića 'nešto svrbi'. Predsjednik je kazao kako ga 'ništa ne svrbi. 'Ali, nešto me peče i boli jako, ne mogu gledati kako se jednog opskurnog lika proizvodi u glavnog državnom tužitelja. Tome moram stati na put, koliko god mogu onime što mi stoji na raspolaganju i to radim', poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Naveo je kako je Andrej Plenković uveo Zdravka Mamića u priču pa je na njemu da nastavi istim putem.

Nakon što je premijer dobio SOA-in spis povjerljive prirode nije, kaže, kontaktirao ni predsjednika niti sigurnosne službe.

'On nije nazvao mene, nego Turudića i pitao ga je li kriv on je rekao 'ja sam super dečko' i to je bilo u redu. Tako otprilike to izgleda. Mogao je isto zvati i Mamića', poručio je.

Milanović je kazao i da se u nekim medijima pokušava spinati da ti susreti nisu važni.

'Našli su se na dvije sekunde, kao da je bitno na koliko su se sastali', kazao je Milanović.

'Plenković je nekonzistentan. Što to znači? Ništa nije u redu. Nije istina da je dokumente dobio od mene, laže, dobio ih je dan ranije iz SOA-e. To je prokletstvo Plenkovića i njegovih muflona. Bio sam premijer tada, otišao sam pa se vratio. Ulagani su ogromni napori da Turudić napreduje, osnovan je i nebitan sud, na kojem su ga zeznuli suci jer su izabrali drugog, Horvatovića ili kako se zove', kazao je predsjednik.

Naveo je da je počelo sve počelo 2015. dok je on još bio premijer, a Kolinda Grabar-Kitarović bila predsjednica. "Mamić se htio približiti Kolindi, ona se probala od toga obraniti. O tome je napisana cijela romansirana biogafija, potuuno neistinita", tvrdi.

Pojasnio je da je Mamić dugo bio predmet interesa DORH-a, koji se obratio SOA-i.

  • +20
Zoran Milanović, predsjednik RH Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

'Turudićev sud na zahtjev USKOK-a odobrava određene mjere. Uključuje se i SOA, ali nju ne zanima Turudić nego Mamić. I tako prvi put Mamić biva uhićen 1. srpnja 2015. To je prvi put da je uhićen i priveden. Ja sam bio premijer. On je uskoro pod istragom koju pokreće sud kojeg vodi Turudić'.

Uskoro SOA-a dolazi do saznanja da se Turudić i Mamić sastaju i da se radi o vrlo čudnim sastancima. 'Još uvijek nije bio Mamić pod istragom, ali je bio predmet interesa', kazao je Milanović. Istaknuo je da su ti sastanci imali dozu konsiprativnosti da su se sastajali pod plaštom noći.

'To nije keferić, krsna slava, bar micva… Ali tada Mamić još nije pod istragom. Cijelu tu godinu Turudić je predsjednik Županijskog suda. Krajem osmog mjeseca, gospoda opet imaju tajni susret pod plaštom noći, voze se satima, skrivaju na tajnim mjestima. Tada Mamić više nije bio osumnjičenik, nego pod istragom, dao je jamčevinu da neće utjecati na postupak. DORH je tada bio obaviješten o tome. Mamić je, iako je pušten iz pritvora, i dalje bio pod nadzorom. Turudić tu biva uočen. Ja vidim da se tu nešto događa i pitam Plenkovića kad će nazvati Mamića, hoće se i s njim posavjetovati', kazao je Milanović

Turudić je postao šef Vrhovnog suda i 2019. prolazi sigurnosnu provjeru, što predsjedniku nije jasno kako se moglo dogoditi.

'Plenković ne radi ništa da sazna bitne stvari. To je njegova dužnost. Nikada se ovakvim stvarima nisam bavio. Računaš, stat će. Utišat će se. Ja predlažem čovjeku da ide na izbore. To je pravi način. Tu sigurnosna provjera ne znači ništa. Ali glavnog državnog odvjetnika ne bira narod, nego se bira političkim dogovorom.'

Upitao je gdje se žuri Plenković prije izbora imenovati novog državnog odvjetnika.

Na novinarsko pitanje je kazao da nije zabilježeno o čemu su razgovarali, ali činjenica je da se radilo o nedopuštenim kontaktima.

'O čemu mogu razgovarati, jedan je predsjednik suda, a drugi je pod istragom', kazao je Milanović.

Predsjednik je kazao da onaj tko želi zadržati i trunku kredibiliteta mora o tome razmišljati.

'Ne radi se o dječjem doplatku nego o promociji nekog suspektnog tipa. Biti državni odvjetnik nije pravo, nego čast i dužnost. To se ne postaje na javnom natječaju. Odabire se ta osoba, a ne da se stvara farsa koja se pretvori u tragediju', kaže Milanović.

Na pitanje zašto 2015. nije na to upozorio, Milanović kaže da je imao druge brige i da je računao da ‘će proći‘.

'Nema sudaca kao što je Turudić, nitko nije takav. Ljudi govore svojim presudama, a ne svojom poganom stranačkom jezičinom. Ne po šatorima u Savskoj gdje je došao kao predsjednik Županijskog suda'.

Na upit zašto 2015. godine nije sam nije izvršio pritisak na tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana Milanović je kazao da nije jer je pustio da institucije rade svoj posao.

'S Cvitanom gotovo da uopće nisam imamo kontakta', kazao je predsjednik.

Milanović smatra da je ovo situacija za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

***

U pozivu na konferenciju za medije ne navodi se o čemu će predsjednik države govoriti, za pretpostaviti je kako je razlog njegova obraćanja Vladin prijedlog da se za novog glavnog državnog odvjetnika izabere sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić.

Podsjetimo, Milanović je jučer iz Dubrovnika poručio da Turudić ne smije biti novi glavni državni odvjetnik jer "postoje ozbiljne sigurnosne zapreke" te dodao da će pričekati par dana prije nego o tome progovori i dati premijeru Andreju Plenkoviću "vremena da se informira i reagira".