sastanak na pantovčaku

Milanović primio članove Hrvatske udruge čuvara prirode Hrvatski rendžer

14.09.2020 u 14:54

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u ponedjeljak izaslanstvo Hrvatske udruge čuvara prirode Hrvatski rendžer, koji su mu ukazali na problem neprimjerenog sankcioniranja nesavjesnog odlaganja otpada u zaštićenim područjima.

Ured predsjednika priopćio je kako su članovi Hrvatskog rendžera, povodom 10. godišnjice osnivanja, upoznali Milanovića sa svojim dosadašnjim aktivnostima, ali i problemima s kojima kao čuvari prirode susreću.

"Jedan od problema je i nesavjesno odlaganje otpada u zaštićenim područjima za što, upozorili su na sastanku, ne postoji primjereno sankcioniranje", stoji u priopćenju.

Govoreći o svom dobrovoljnom angažmanu čuvara prirode, članovi Udruge istaknuli su kako je zaštita prirode puno više od brige o otpadu.

Rendžeri su u Hrvatskoj čuvari prirode koji vrše neposredan nadzor u zaštićenim područjima, a zaposleni su u javnim ustanovama koje upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima prirode ili zaštićenim područjima županija.

U Hrvatskoj ima oko 150 rendžera, a udruga je članica Međunarodne rendžerske federacije (International Renger Federation, IRF) koju čini više od 60 nacionalnih udruga iz cijelog svijeta, zaključuju iz Ureda predsjednika.