radikalizacija društva

Milanović poslao dopis Plenkoviću i zatražio sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost

20.10.2020 u 16:50

Bionic
Reading

Predsjednik države Zoran Milanović u pismu premijeru Andreju Plenkoviću predložio je sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj bi se razmotrio utjecaj radikalizacije na stanje sigurnosti, a nakon napada na Markovom trgu. Potvrđeno je to Hini u utorak iz Ureda predsjednika

Milanović je napisao Plenkoviću kako je uvjeren da će se složiti "da je prošlotjedni napad na policajce i Vladu Republike Hrvatske zločin s mogućim elementima terorizma koji je, prema do sada dostupnim informacijama, potaknut radikalizacijom u našem društvu koja dovodi do nasilnog ekstremizma".

Radikalizacija u društvu predstavlja ugrozu nacionalne sigurnosti

"Uvjeren sam da su nadležne službe sposobne zajamčiti sigurnost državnog vrha i stoga to ne vidim kao problem o kojem bi trebalo posebno razgovarati. Međutim, moramo voditi računa o našim sugrađanima koji su u okolnostima radikalizacije i krize koja se osjeća, ne samo u Hrvatskoj, izloženi nasilju koje u bilo kojem trenutku može eskalirati u ovakve ili slične napade", dodaje predsjednik u pismu premijeru.

Po njegovom mišljenju, radikalizacija u društvu koja dovodi do ovakvih zločina predstavlja ugrozu nacionalne sigurnosti.

"U takvoj situaciji, ne samo Ustav nego i povjerenje koje su nam građani iskazali na izborima, obvezuje nas da pokušamo pronaći odgovarajuća rješenja. Postoje teme oko kojih se naši stavovi razlikuju, ali kada je u pitanju moguća ugroza nacionalne sigurnosti i dobrobit naših građana, moramo razgovarati i zajednički djelovati", navodi hrvatski predsjednik.

Stoga, kako se navodi u pismu, predsjednik države i ovim putem predlaže sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj bi "razmotrili utjecaj radikalizacije na stanje sigurnosti i donijeli odgovarajuće odluke u okviru nadležnosti Vijeća".

Milanović je, s obzirom na važnost teme spreman "u najkraćem roku izdvojiti koliko god treba vremena".

"Smatram da se kod našeg razgovora ne trebamo baviti samo onim što se već dogodilo već se prvenstveno trebamo usmjeriti na zajedničko djelovanje kojim bi se smanjio rizik pojave nasilnog ekstremizma", stoji u pismu predsjednika države predsjedniku Vlade.