AKTUALNE TEME

Milanović: Penavini stavovi malo su pretjerani, ali razumijem s kim ima problem

03.11.2023 u 13:59

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović rekao je danas, komentirajući situaciju oko obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, da bi išao u Vukovar te da očekuje "malo više fleksibilnosti i razuma"

'Ne bi trebalo sad zaoštravati na način na koji se zaoštrava', rekao je Milanović nakon što je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci održao predavanje i odgovarao na pitanja studenata.

Rekao je da stavove gradonačelnika Vukovara Ivana Penave doživljava kao malo pretjerane, ali da razumije s kim ima problem. Podsjetimo, Penavin prijedlog plakata za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i najava da će ovogodišnju kolonu predvoditi postrojba HOS-a izazvali su brojne reakcije.

  • +2
Rijeka: Zoran Milanović na Ekonomskom fakultetu razgovara sa studentima Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

'Na kraju krajeva, ta HOS-ova zastava je svake godine tamo u prvom redu. Mislim, HOS je bio u Vukovaru, kasnije ih je Tuđman zabranio jer su skoro njemu došli glave. Ne oni koji su branili Vukovar, nego neki drugi. Dakle, tu je bilo dosta prevratničkih ambicija među vodstvom HOS-a i zato su prije svega došli na udar Tuđmana i HDZ-a', rekao je Milanović, prenosi HRT.

Hrvatski glas protiv rezolucije o humanitarnom primirju u Pojasu Gaze donijet je "prijevarno i prijetvorno" bez obaveznog konzultiranja s predsjednikom države, kazao je Milanović.

„To nije međunarodni ugovor. Dakle, Hrvatska to može preživjeti, ali to nije dobro. Nije dobro zbog načina na koji je ta odluka donesena, donesena je prijevarno i prijetvorno. Iza leđa i bez konzultacija s predsjednikom. Moj stav bi bio drukčiji“, kazao je Milanović novinarima nakon što je studentima riječkog sveučilišta održao predavanje.

Hrvatska je bila među 14 država koje su glasale protiv rezolucije UN-a o uspostavi humanitarnog primirja u Gazi, a vlada kaže da je takva odluka usvojena jer se rezolucijom ne osuđuju teroristički napadi Hamasa.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić / Pixsell

Protiv rezolucije su glasale, između ostalih, SAD i još tri članice EU-a (Mađarska, Austrija i Češka), dok je većina zemalja Unije bila suzdržana. Prije glasanja o rezoluciji nije usvojen amandman Kanade kojom se osuđuje Hamas.

Milanović tvrdi da je hrvatski predstavnik pri UN-u imao uputu da glasa suzdržano ako se usvoji taj amandman, dok bi Kanada u tom slučaju glasala za rezoluciju, a ovako je bila suzdržana.

„Dakle, to je bilo dovoljno Kanadi i nekim demokratskim državama (…) Hrvatskoj ni to nije dovoljno. Čemu takvi radikalni stavovi preko noći od čovjeka (Andreja Plenkovića) koji ustvari niti ima stav o nečemu takvome, niti ga je do sada pokazivao niti je uopće jasno što želi postići“, poručio je Milanović.

Izvor: Društvene mreže

„Kada bi samo desetinu tog žara pokazao, recimo, u obrani prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kakav pokazuje sada u obrani politike Izraela koja je neobranjiva, Hrvatima u BiH bi bilo onako kako im može biti – normalnije“, dodao je.

Milanović je kazao kako je tek godinu dana nakon izbora Željka Komšića stalni hrvatski predstavnik pri UN-u problematizirao njegov legitimitet.

„Što ste što ste čekali godinu dana? Hrvatska je mogla učiniti sve, upravo tako da se stavi protiv većine kao što je sad napravila, da do izbora nelegalnog i nelegitimnog predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH ne dođe", rekao je Milanović.

"Nije napravila ništa, ali kad je u pitanju glasanje o Palestini i Gazi, tu smo najglasniji. Te stvari je teško racionalno staviti u nekakav poredak“, poručio je.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić / Pixsell

Odgovorio je i na opasku predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da bi se Milanović trebao prije osvrnuti na izjavu čelnika bosanskih Srba o uspostavi „Velike Srbije“, nego na glasanje Hrvatske u UN-u.

„Ja sam hrvatski predsjednik, nisam predsjednik BiH. Nema li tamo pozvanijih i kvalificiranijih ljudi da govore o Dodiku? Recimo, Dragan Čović?“, kazao je Milanović.

„Predsjednik HDZ a BiH koji je u Skupštini Republike Srpske, na šutnju Zagreba, rekao 'čuvajte mi Republiku Srpsku', i vratio se među Hrvate u Mostar. I nikome ništa. Dakle, Hrvati ne vide skandal u tome“, dodao je, istaknuvši kako je „uvjeren da Jandroković o Palestini misli isto što i ja“.

Milanović je zaključio kako nema rješenja krize na Bliskom istoku bez uspostave palestinske države.

„O tome se ne smije šutjeti, posebno Hrvati, koji su prošli svoj rat, a u onom prethodnom dali desetke tisuća i stotine tisuća antifašista koji su spašavali i židovske glave. I to ne za novac, nego iz uvjerenja“, poručio je.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'