PREDSJEDNIK O AKTUALNOSTIMA

[VIDEO/FOTO] Milanović okrznuo suca Mrčelu: Prste dalje od Ustava! Ja mislim da bi svi suci trebali imati plavu kosu i plave oči

05.05.2021 u 10:58

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović ocijenio je prijedlog zamjenika predsjednika Vrhovnog suca Marina Mrčele da bi suci trebali birati predsjednika najvišeg suda potpuno besmislenim i opasnim

'Ideju da se suci pojavljuju u prime-timeu i da govore kako bi trebao izgledati hrvatski Ustav, koji su uništili toliko puta, smatram da je to vrlo opasno. Ja se ne usudim izaći s takvim idejama koje će promijeniti svijet, a jedan sudac, koji je očito tamo doživotno, to se usudi', rekao je Milanović u srijedu u Sisku.

Ističući kako sebe kao predsjednika Republike ne vidi u ulozi predlagatelja Ustava, nego nekoga tko štiti Ustav, Milanović je dodao da je Mrčelin prijedlog 'potpuno besmislen' i da toga nema nigdje u Europi.

'Mislim da svi suci u Hrvatskoj trebaju imati plavu kosu i plave oči, a žene zelene ili smeđe. Odakle ideja sucu da ide na televiziju i da propagira političke stavove? To je politički stav. Molim suce da ne govore o političkom sustavu u Hrvatskoj', nadodao je Milanović.

Predsjednik je i napomenuo da u Europskoj uniji način, metoda i izbor sudaca variraju od države do države.

'To neka gospodin sudac i svi ostali detaljno pročitaju pa će vidjeti da nema jedinstvenog modela. Neka se stručnjaci počnu baviti nečime što je doista struka. U Njemačkoj je ta struka odraz kulture i politike koju ta država može izdržati. Problem sucu je to što ja kao nestranačka osoba predlažem osobu koja je nestranačka osoba i njemu to smeta', rekao je Milanović.

Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko

Kazao je i da, kada dođe vrijeme reizbora, on neće za predsjednika Vrhovnog suda predložiti istu osobu više puta.

'Ne znam što vam znači da će doći vrijeme izbora. Ja neću istu osobu predložiti dva puta. Gospođa Đurđević se može vratiti zvanju profesorice u trajnom zvanju, to se ne može kupiti u kombiju u Dugopolju', rekao je.

Milanović je pridodao i da sucu Mrčeli i 'nekolicini njih u tom dječačkom klubu na Vrhovnom sudu smeta što je prijedlog jedna žena koja je neovisna i razmišlja svojom glavom'. 'I to je to. Žao mi je, dečki. Njihovo negativno mišljenje o kandidatkinji s radošću očekujem na prsa', poručio je Milanović.

Po pitanju Vrhovnog suda, rekao je da se vidi u ulozi nekoga tko štiti Ustav.

'Mislim da bi svi suci trebali imati plavu kosu i plave oči', odgovorio je na pitanje kako komentira prijedlog suca Marina Mrčele da predsjednika Vrhovnog suda trebaju birati sami suci iz svojih redova.

'Odakle ideja sucu da ide na televiziju i propagira političke stavove? To je potpuno besmisleno. Prste k sebi! U EU nema jedinstvenog modela. U Njemačkoj je struka odraz kulture i politike, a 'politizacija' je to što ja kao nestranačka osoba predlažem nestranačku osobu. Stranačka većina to potvrđuje i utjecaj politike tu prestaje', kazao je Milanović komentirajući prijedlog Marina Mrčele da se predsjednik Vrhovnog suda bira iz redova sudaca.

Predsjednik se osvrnuo i na aferu Vjetroelektrane, u kojoj je u proširenju istrage, pored bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave i nekadašnje kninske gradonačelnice Josipe Rimac, zahvaćena bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac.

  • +9
Zoran Milanović u Sisku Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

Milanović je, nazvavši Josipu Rimac 'madame Pompadour', kritizirao i ministra financija Zdravka Marića, kojem je Rimac dogovorila sastanak s vlasnikom vjetroelektrane Milenkom Bašićem kako bi poduzetnik pokušao dobiti kredit od države.

'Ne ide to tako. Ja nisam državnog odvjetnika nikada primio u četiri oka, a još manje preko telefona. Očito s tim kreditom nešto nije bilo košer pa su ga banke izbjegavale. Ovo što je madame Pompadour, bivša gradonačelnica Knina, rekla - to je nevjerojatno. To su ljudi pod zaštitom zna se koga', ocijenio je Milanović i dodao da je Marić pogriješio još kada je imao kredit u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB).

'On je imao kredit za stan po kamati koja je bila manja od moje. On je dobio povoljan kredit, kakve dobivaju samo zaposlenici i menadžment HPB-a. On je bio član Nadzornog odbora, otišao je Todoriću, a kredit zadržao. Što je to?' zaključio je Milanović.

'Obnova bi mogla biti brža'

Milanović je u Sisku s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček (SDP) obišao gradsko središte kako bi se upoznao sa štetom. Na pitanje je li njegov dolazak dio izborne kampanje, odgovorio je da 'ide tamo gdje ga pozovu' te da ne misli 'izmještati ured kao bivša predsjednica'.

Milanović je rekao da mu je sisačka gradonačelnica izrazila nezadovoljstvo tijekom obnove, pri čemu je dodao kako vjeruje da ona može biti brža. Za primjer je naveo Zagreb, u kojem je desetak, a možda i više građana, kako je rekao, samo počelo obnovu u nadi da će im novac biti vraćen. Odgovoran za takvo stanje, prema njegovim riječima, jest onaj koji drži blagajnu - to je nekad bio on, a sada je Plenković.

Na kraju obilaska posjetio je i novouređeni objekt Centra kreativne industrije – kreativni inkubator Sisak (CIKS), utemeljen radi unaprjeđenja poslovne infrastrukture u gradu, koji povećava opseg i dostupnost usluga poduzetničkih potpornih institucija u području kreativne industrije. Službeno otvorenje CIKS-a najavljeno je za četvrtak navečer.

'To su projekti koji koštaju jako puno, koje ne može financirati država. Ovo je zgrada koja je dio povijesne baštine i čija obnova po zahtjevu konzervatora košta jako puno. Takvi objekti nemaju komercijalnu ulogu i ne stvaraju novac jer su baština. To se zove ulaganje u ljudsku infrastrukturu', rekao je Milanović.