predsjednik u rijeci

Milanović o Palestini: Ima argumenata za priznanje, ali...

22.05.2024 u 13:26

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Senata povodom Dana Sveučilišta u Rijeci - Dies Academicus. Nakon toga dao je izjavu za medije

'Prvi sam ili drugi u Europi nakon divljanja Hamasa i nakon divljačke reakcije izraelske vlasti upozorio da će Izrael izgubiti simpatije ako tako nastavi i izgubio je i sada smo tu gdje jesmo. To nije jednostavna odluka, Palestina je već priznata od nekih država. Treba zauzeti stav države, a to se postiže dogovorom predsjednika i premijera, što Plenković ruši već godinama. Prije nego se zauzme stav treba sjesti i razgovarati o tome i drugim stvarima, što je zajednička nadležnost koju Plenković uzurpira već godinama. Ne može biti prva i zadnja odluka Plenkovića, što njemu najviše privatno odgovara. Ima argumenata za priznanje Palestine, ali ima više argumenata za razgovor. Ako priznamo Palestinu, nećemo to napraviti da napakostimo Izraelu. Izrael je posljednjih godina napravio grozne stvari za koje netko mora odgovarati, ali da je ICC nadležan za Izrael, to nije jasno', kazao je Milanović.

Što se tiče povećanja plaća dužnosnika, Milanović je kazao da je njemu njegova plaća dovoljna. 'HDZ-ovci ne žive od plaće, ali saborski zastupnici žive i njihove plaće treba indeksirati jer su godinama iste', kazao je.

'To ni Vladimir Putin ne bi osmislio, to se zove maskirovka. Radiš jedno, pričaš drugo. Ova priča o tome, a to Pupovac i njegovi sateliti ponavljaju, da je Plenković zaštitnik od ustaštva, to je izmišljotina. Plenković je sklopio sporazum sa strankom koja je dobila 10 posto. DP nije dobio ništa, očito postoji razlog za to što ta stranka nije tražila ništa. Sa Srbima imamo više sličnosti i oni ne trebaju nikakvu zaštitu Plenkovića ili Pupovca. U Zagrebu je dobio 80 glasova. U Rijeci 20', kazao je Milanović o formiranju većine i Vlade.

  • +18
Zoran Milanović u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

'Pupovac tamo gdje živi i gdje unosi smutnju svojim zapomaganjem, tamo nitko ne glasa za njega. Hrvatskoj prijeti koruptivni kartel, to je HDZ i ta prijetnja je realna. Građani su tražili da taj tip ode, a on je i dalje premijer', poručio je.

'Ne prijeti nikakva crna desnica Hrvatskoj, ta desnica će za mjesec dana vjerojatno pozvati Pupovca da zajedno glasaju. Ne prijeti Hrvatskoj ustašluk, postoji prijetnja korupcije i lopovluka kad Pupovac i njemu slični dignu ruke za Ivana Turudića. Pupovac radi ono što mu kaže Plenković - vjerujem da se njih dvojica bude u krevetu svako jutro, takvu ljubav nitko nije vidio. Ljubav i poneka psovka, to je za nas važno i važnije od Palestine i Izraela', dodao je.

sve osim nogometa