LINIĆ IPAK RJEČITIJI

Milanović o kritikama Rohatinskog: Bok!

10.05.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Optimizam nikako ne napušta ministra financija Slavka Linića, pa ni onda kada guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski prognozira ovogodišnji pad BDP-a za jedan posto. Ne brine se očito ni premijer Zoran Milanović koji je novinarima umjesto komentara na guvernerove prognoze, samo dobacio 'bok' i sjeo u službeni automobil

'Imamo još osam mjeseci da demantiramo Rohatinskog. Premijer Zoran Milanović zadužio je sve ministre da u svojim sektorima ostvare taj rast od 0,8 posto. Uvjeren sam da ćemo demantirati sve one koji ne vjeruju da ćese u ovoj godini ostvariti gospodarski rast od 0,8 posto', izjavio je Linić nakon današnje sjednice Vlade.

Nasuprot procjeni HNB-a da će inflacija ove godine ubrzati na 3,5 posto, Linić ostaje pri Vladinoj projekciji od 2,3 posto: 'Pričekat ćemo kraj godine da vidimo inflaciju, ali nakon povećanja PDV-a hrana nije poskupjela, niti je porasla većina cijena. Cijene uglavnom rastu zbog poskupljenja goriva i plina, ali to je Vlada ukalkulirala u projekciju inflacije od 2,3 posto.'

Unatoč razmimoilaženjima u brojkama, Linić se pohvalio da dobro surađuje s guvernerom HNB-a i jednostavno poručio da svatko ima pravo na svoje projekcije.


'Narodna banka ima svoje projekcije, kao i mnogi analitičari koji govore o sasvim drugačijim procjenama. Izazov je to za Vladu da dokaže, pogotovo u razvojnom smislu, da će ipak već u ovoj godini promijeniti ciklus investicija. Pravo je svakoga da govori što hoće, ostajemo usamljeni i sve je u redu. Morate nešto razumjeti, svatko od nas razgovara o zajedničkim stvarima. Projekcije su pravo svakoga. Zašto bih ja utjecao ili tražio od bilo koga u Hrvatskoj da mijenja svoja razmišljanja, i o Vladi i o planovima Vlade. Prema tome, netko radi projekcije po tome kako mu govori statistika, netko govori po tome koliko ima ili nema povjerenja u Vladu, a Vlada ima svoje projekcije. U biti, vi nećete dobiti svađu Vlade s bilo kim, vezano za projekcije', poručio je ministar financija novinarima.

'Valjda možete shvatiti da je dio nas u Vladi svjestan da bez investicija nema izlaska i da je bitka za investicije vrlo jasna. Mi smo se do jučer svađali s drugim oponentima, koji su rekli da Vlada ne treba pokrenuti investicije jer Vlada nije ta koja treba pokretati investicije. E, s njima se svađamo. Valjda je sad svima jasno da bez Vladinih pokretanja investicija nema nikakvog rasta, nema nikakvih novih radnih mjesta. Ostaje na tome da analitičari koji ne vjeruju procjenama, ne vjeruju ni Vladi. I to je njihovo pravo', naglasio je Linić.

Osvrnuo se pritom riječima hvale na Rohatinskog: 'Moje mišljenje o guverneru je jasno i nedvosmisleno. Svoj posao radi izvrsno. Narodna banka je faktor stabilnosti, monetarna nije u sukobu s fiskalnom politikom, dapače, nakon par godina, rekao bih nerazumijevanja sadašnje fiskalne i monetarne vlasti. To što se mi ne slažemo u prognozama i procjenama, za nas u Vladi nije razlog za nesporazume. Procjene su stvar pristupa i uvijek ćemo se u tome razlikovati. Ono što je bitno jest da kad završi godina, idemo u pregled brojki pa ćemo onda reći tko je uspio, a tko nije, tko je bio ovakav, a tko onakav. Procijenite', zaključio je ministar financija.