predsjednik rh

Milanović ne staje, Plenkovića nazvao 'puzajućim državnim udavom', pa opleo po Banožiću: Banožić nije vatra, Banožić je opušak

02.11.2021 u 12:12

Bionic
Reading

Predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović u utorak je izjavio da ne može surađivati s ministrom obrane Marijom Banožićem te očekuje od premijera Andreja Plenkovića da "riješi taj problem" odnosno makne čovjeka koji je postao "problem države"

"O ovim stvarima mogu razgovarati jedino s predsjednikom HDZ-a, s Banožićem više ne. Ovo je postalo ozbiljno i ima reperkusije na nacionalnu sigurnost i odnose sa susjedima. Jer, ljudi koji ne znaju nikakvu razliku između istine i laži, a rade ovako delikatan posao, opasni su za Hrvatsku", rekao je Milanović u izjavi novinarima u Vukovaru.

Vrhovni zapovjednik i ministar obrane u javnom su sukobu od odluke o umirovljenju zapovjednika Počasno-zaštitne bojne Elvisa Burčula, a u javnost su ovoga vikenda objavljene i pojedinosti upućivanja nekoliko pripadnika te bojne na ispraćaj posmrtnih ostataka četvorice pripadnika HVO-a u Bugojno u BiH, a o kojem MORH i predsjednik Republike imaju različito gledanje. To što se događalo zadnja dva dana je opasno i neodgovorno, rekao je Milanović.

"Nemoguća je suradnja s njim", rekao je Milanović o Banožiću upozorivši da je po prvi puta neki ministar obrane optužio predsjednika države i vrhovnoga zapovjednika Oružanih snaga da krši Ustav.

"Dobro. Primio sam na znanje. Osjetit ćeš posljedice", poručio je Milanović Banožiću. Moj sugovornik, dodao je Milanović, isključivo je predsjednik Vlade. Od Plenkovića, rekao je, "očekuje da riješi problem koji imamo, a to je Banožić". "Neka ga riješi nekako", dodao je.

  • +21
Obljetnica slamanja obrane vukovarskog naselja Lužac Izvor: Cropix / Autor: Marko Mrkonjić

"Došao je potpuno nepripremljen, neuk i užasno agresivan, lokalni stranački gaulajter, voditi jedan od najdelikatnijih sustava u državi i surađivati s vrhovnim zapovjednikom i biti mu i na usluzi, a on radi sve suprotno", rekao je Milanović o Banožiću. Ponovio je da je Banožić "kriminalno" umirovio Burčula te da će inzistirati na Burčulovom vraćanju u sustav. Upozorio je ponovno da će na skorašnjoj sjednici Vijeća za obranu (dogovoreno je da će se održati 9. studenoga), ukazati na to da se Hrvatska vojska nalazi u ozbiljnoj materijalnoj krizi jer se, kako je rekao, potpuno zanemaruju njezine potrebe, a posebno u kopnenoj komponenti Oružanih snaga.

"A to su stvari koje ja ne mogu riješiti, jer ne upravljam proračunom", rekao je. Premijerov komentar da on provodi "puzajući državni udar", Milanović je ocijenio krajnje neozbijnim i alarmantnim te ustvrdio da je Plenković "puzajući državni udav". To je još jedna krajnje nezobiljna i alarmantna izjava jednog predsjednika Vlade koji bi moga objasniti što to uopće znači. Ali, s obzirom na to da je on puzajući državni udav, očekujem da on malo 'pridavi' svog malog Baneta i da se tog čovjeka makne. Banožić je postao problem države", poručio je Milanović.

Dodao je da u vojsci neće biti “stranačke iskaznice”, aludirajući na kritike analitičara i pripadnika vojske da se u vojsci kadrovira na osnovu stranačke pripadnosti. Komentirajući ministra Banožića da spriječio međunarodni skandal, govoreći o prelasku pripadnika Počasno-zaštitne bojne koji su otišli u BiH,, Milanović je rekao da “on nije ništa spriječio”. Upitan je li sada autoritet Roberta Hranja doveden u pitanje, jer se našao između dvije vatre, Milanović je rekao: “Nema tu vatre. Banožić nije vatra, Banožić je opušak.”