SLIKOVITI PREDSJEDNIK

[VIDEO/FOTO] Milanović: Natječaj za predsjednika Vrhovnog suda je travestija u kojoj stavljamo perike i štikle

25.02.2021 u 15:07

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović govorio je o procesu izbora predsjednika Vrhovnog suda, poručujući da može odabrati ili da prekrši Ustav Republike Hrvatske ili da jedan zakon tretira kao da ga nema. 'Kada se predsjednika stavi pred dilemu, a prisegnuo je da će štititi Ustav, on nema izbora', kazao je Milanović

Podsjetio je na slučaj iz 2004. godine, kada je tadašnji premijer Ivo Sanader u odluci Vlade da se ukloni spomen-ploča Juri Francetiću citirao hrvatski Ustav prema kojemu 'Vlada vlada'.

'Nije bilo upravnog postupka, spomenik je bačen', rekao je Milanović.

Dakle Hrvatska je gotovo 30 godina birala predsjednika Vrhovnog suda na način koji je postao duboko ukorijenjen, da bi se prije četiri godine predsjedniku uzele ovlasti, rekao je Milanović. To je bila sabotaža i pokušaj destrukcije, dodao je.

'Sabor odlučuje, ja samo predlažem predsjednika Vrhovnog suda', ponovio je, dodajući da on ne pregovara s Vladom, već sa Saborom. 'Nisam htio da ovo bude bilo kakva osobna igra', rekao je Milanović.

Rekao je i što misli o natječaju i zašto neće predložiti svog kandidata na taj način.

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Tu travestiju, gdje stavljamo perike i štikle, a nemamo natječaj - kao i odabir glavne državne odvjetnice, osobe koja je očito instrumentalizirana i rečeno joj je da se javi na natječaj - to je traljava igra. Mislio sam da će ovo biti rutinska stvar. Vremena ima. Javnost i Plenković, Grbin i drugi bit će upoznati s osobom koja čini razliku, a onda ćemo vidjeti tko je i zašto protiv. A protiv su zato što ne žele promjene. Jako dobro znamo tko je dolazio iz hrvatske Vlade kod predstojnika Ureda i koje su to igre', rekao je Milanović.

Odabir glavne državne odvjetnice nije bila zloupotreba, ali je 'slon u sobi', objasnio je Milanović.

Progovorio je i o, kako kaže, neustavnim zakonskim odredbama o izboru predsjednika Vrhovnog suda, donesenim pod paskom GRECO-a.

'Ako moraš napraviti nešto u okviru EU-a, moraš. Ali da nam nekakva kvazitijela daju preporuke... To je slučajna država o kojoj sam govorio', rekao je Milanović.

Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Opovrgnuo je da će za šefa Vrhovnog suda kandidirati Orsata Miljenića, predstojnika Ureda predsjednika RH. O procesu odabira osobe koju će kandidirati rekao je da je to 'političko imenovanje nepolitičke osobe', a Miljenić to nije. Neće predložiti ni nikog od poznatih odvjetnika, a svakako želi nekog tko će možda 'pokrenuti disciplinski postupak protiv neke vucibatine' na Vrhovnom sudu.

Osvrnuo se, na traženje novinara, na navodni rasizam riječkog ugostitelja o kojemu posljednjih dana govori premijer Andrej Plenković.

'Ne mogu podržavati takvu vrstu govora, ali to nije rasizam. Toga sam se ja napio i najeo, milijardu kalorija. Naravno, taj čovjek je na kraju rekao da bi svakog poslužio. U ovoj zemlji batine su dobivali aktivisti, slabe žene, HDZ-ovci neće nikad', zaključio je Milanović.

O cijepljenju preko reda

'Onog trena kada se cijepi dovoljno ljudi, kada broj cjepiva bude veći od broja onih koji se žele cijepiti - priča je gotova. Onaj tko se ne želi cijepiti - njegov problem', rekao je Milanović.

'Kada mi je Plenković ponudio da odem u Bruxelles, rekao sam da donošenje proračuna nije moja nadležnost. Kada bude moja nadležnost, reći ću - idem ja. To je sve u Ustavu, nesavršenom, ali dosta jasnom.'

Trebaju li dati ostavke oni koji su cijepili preko reda?

'Što da vam kažem? Kaj da vam velim? Sve vam je jasno. Mislim da je to genijalno i da treba tako i dalje', rekao je Milanović.