DO POSLJEDNJEG DAHA

Milanović 'na čekanju' zbog sumnje u izborne nepravilnosti

12.12.2011 u 18:41

Bionic
Reading

Iako je u Kukuriku koaliciji sve spremno za konstituiranje Sabora, a 20. prosinca se najavljuje kao datum kad bi novi saziv mogao u saborske klupe, dan u kojem će Zoran Milanović od predsjednika Josipovića dobiti mandat ipak ovisi o kandidatkinji albanske nacionalne manjine na nedavno održanim izborima – Ermini Lekaj Prljaskaj

Zbog sumnje u nepravilnosti prilikom brojanja glasova na nekoliko biračkih mjesta u XII. Izbornoj jedinici kandidatkinja albanske nacionalne manjine iz Selca Ermina Lekaj Prljaskaj prvo se požalila na rezultate Državnom izbornom povjerenstvu (DIP). Kad je odbijena, odlučila se žaliti i Ustavnom sudu te sad čeka ishod svoje žalbe.

Osim činjenicom da je za samo 74 glasa izgubila mjesto saborske zastupnice, posebno je nezadovoljna ponašanjem DIP-a za koji tvrdi da joj je 'u posljednji trenutak dostavio rješenje o žalbi'.

'Indikativno je to da sam kao kandidatkinja posljednja primila rješenje kojim se odbija moj prigovor. Želim da se utvrde činjenice i istina. Nemam nikakvog drugog cilja', rekla je za RTL Ermina Lekaj Prljaskaj.

Prepričala je i kako je, nakon žalbe DIP-u, 'odbijenicu' na prigovor primila 9. prosinca prijepodne putem faksa, no nije htjela prihvatiti takav oblik dostave rješenja.

'Oko šest popodne zvali su me iz DIP-a i rekli da je počeo teći rok žalbe. Na to sam prigovorila kako rok žalbe počinje teći od trenutka kad mi se uruči rješenje poštom. Danas ujutro sam primila rješenje i potpisala povratnicu', ispričala je novinarima.

Od žalbe ne odustaje, a za njezino slanje ponovno na raspolaganju ima 48 sati. Isto toliko nakon prijema žalbe ima i Ustavni sud kako bi se očitovao i potom upoznao sa svojom odlukom nezadovoljnu kandidatkinju, ali i DIP.

Tek nakon iscrpljivanja svih mogućnosti za žalbe, DIP će proglasiti konačne rezultate izbora te ih dostaviti predsjedniku Josipoviću koji treba obaviti konzultacije oko sastavljanja nove Vlade. Najranije bi se to moglo dogoditi tek u petak.

U međuvremenu, predstavnici SDP-a i Kukuriku koalicije obavljaju posljednje pripreme za prvu sjednicu Hrvatskog sabora u novom sazivu koju svi najavljuju za 20. prosinca.

'Pripreme za konstituirajuću sjednicu su u tijeku, no o službenom datumu će odlučiti predsjednik Republike onoga trenutka kada Zoranu Milanoviću da mandat za sastavljanje Vlade', kratko je novinarima rekao Igor Dragovan, glavni tajnik SDP-a.

Očito je kako sad sve ovisi o dostavljanju prigovora Ustavnom sudu, njihovom odgovoru, ali i o brzini hrvatskih poštara.