uzbuna na jarunu

[VIDEO/FOTO] Milanović: Kako je moguće da letjelica veličine aviona nije srušena na njezinom putu iz Ukrajine?

11.03.2022 u 11:11

Bionic
Reading

Na presici sazvanoj povodom pada besposadne letjelice vojnog tipa na Jarunu, predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović izjavio je da je objekt letio iznad Mađarske preko 40 minuta, a nad Hrvatskom manje od sedam minuta. 'Ovo je ozbiljan incident. Istraga je u tijeku, građane pozivam da budu mirni jer ovakve stvari se u sukobima ove vrste mogu dogoditi', rekao je

'To nije usmjereno protiv Hrvatske i radi se o incidentu koji je srećom završio bez ljudskih žrtava, ali određene proceduralne stvari treba ispitati, kako je do toga došlo', kazao je Milanović.

Zapitao je kako je moguće da letjelica veličine aviona nije srušena na njezinom putu iz, prema sadašnjim saznanjima, Ukrajine.

'Pitanje je bismo li mi s ovom razinom opreme uopće mogli išta napraviti. Radari su je detektirali. Nazvao sam jutros premijera, činjenice će se utvrđivati', rekao je Milanović, dodajući da neće nikoga prozivati.

Predsjednik Zoran Milanović o padu drona u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

'Za sada nismo platili visoku cijenu, a mogli smo. Ajmo naučiti nešto iz toga', poručio je.

Hrvatska protuzračna obrana je u onakvom stanju koliko se u nju ulaže, dok ne dobijemo 12 francuskih zrakoplova koji će biti beskorisni dok ne uložimo u dodatna sredstva. U skromnom stanju, kao i cijela istočnoeuropska obrana, uz izuzetak Poljske, rekao je.

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

Ovisimo o zapadnim saveznicima, konstatirao je predsjednik. Podsjetio je da je prije nekoliko mjeseci održana sjednica Vijeća za obranu, a nema zapisnika jer je tražio da se u njega stavi da stanje nije zadovoljavajuće.

'Ovo je nepredviđeno i u ovome moramo ovisiti o partnerima iz NATO-a. Čudno je da je ovo prošlo potpuno nezapaženo', rekao je Milanović, dodajući da je zanimljivo kako o ovakvom događaju, padu letjelice od šest tona u gradu od skoro milijun ljudi, još nisu izvijestili ni mediji poput CNN-a i Al Jazeere, kao da je 'pala kiša'.

  • +11
Eksplozija na Jarunu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

U Ukrajini je rat i stvari nisu pod kontrolom, pa zato neće pozivati ukrajinskog veleposlanika u Zagrebu na razgovor. Na pitanje hoće li tražiti očitovanje glavnog tajnika NATO-a, odgovorio je da je to tehnička osoba.

'To je teška pozicija. Ne mislimo ga prozivati, jer što on zna o tome. Ništa', kazao je Milanović.

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

Podsjetimo, sinoć oko 23 sata kod Studentskog doma 'Stjepan Radić' na Jarunu pala je letjelica, napravivši krater u zemlji. Pronađena su dva padobrana, a policija je poručila da 'nema razloga za uznemirenost'. Stručnjak za vojnu avijaciju i urednik portala War zone Tyler Rogoway oglasio se s tezom da se u Zagrebu srušio izviđački dron Tu-141 Striž, a hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je letjelica u Hrvatsku došla preko Mađarske, u koju je pak ušla iz Rumunjske.

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

Milanović je ranije jutros sazvao hitan sastanak s čelnicima Oružanih snaga RH i sigurnosno-obavještajnih agencija, a o dosadašnjim saznanjima i okolnostima pada letjelice informirali su ga načelnik Glavnog stožera OSRH, admiral Robert Hranj, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić i ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Ivica Kinder.

Uz predsjednika Milanovića, na sastanku su bili predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, savjetnik predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i savjetnik predsjednika za europsku i vanjsku politiku Neven Pelicarić.