REPOVI AFERE JANAF

Milanović: Ja sam puno stabilniji od Plenkovića, nisam ja fizički napadao ljude u Saboru

28.09.2020 u 12:33

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović i danas se osvrnuo, na traženje novinara, na aferu Janaf. 'Koja je razlika između vile Wiess i onoga dolje? Ne postoje dokazi, postoje državne tajne, diskrecija. Pa mora postojati minimalna razina povjerenja. U Hrvatskoj 'nitko ništa ne zna', a u Njemačkoj se zna - tamo je sve uređeno. Nije problem što ministar zna, nego što se netko izblebetao', rekao je Milanović

Predsjednik Milanović inzistira da su ministri namagarčeni, a sad će se ispitati i svi ljudi koji su bili u klubu Dragana Kovačevića lani na Martinje.

'Dok se sve te ljude ispita, proći će pola godine, a ovaj će biti u pritvoru. I Jakova Kitarovića će ispitivati, čovjek vjerojatno nema pojma o ničemu', rekao je Milanović.

Zamjerio je Plenkoviću što ništa ne zna, a nije štedio ni američkog državnog tajnika Mikea Pompea koji stiže u Dubrovnik.

'Nisu nas se sjetili četiri godine, tretirani smo kao sigurnosni problem. Sad ukidaju vize, trebali su ranije. Nismo s njima imali nikakve odnose četiri godine. LNG je započeo prije više godina i nije loše imati takvu alternativu. Ali što se tiče plina, tu će uvijek biti Rusija i eventualno azerbajdžanski plin ako dođe taj plinovod', rekao je Milanović, dodajući da ako je Pompeo htio o nečem ozbiljno razgovarati, mogao je doći u Zagreb.

  • +15
Zoran Milanović na obilježavanju Dana grada Donjeg Miholjca Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Vraćajući se na temu Janafa, rekao je da on nije nestabilan, da nije on taj koji je tjelesno nasrtao na nekoga u Saboru. 'Ja sam puno stabilniji od njega', rekao je, referirajući se na premijera Plenkovića.

Najavio je da će sutra predložiti Saboru imenovanje predsjednika Vrhovnog suda. 'To je moja dužnost. Je li to nešto znači, hoćemo li o tome nas dvojica razgovarati? S kim da razgovaram o tome? Sa Škorom?' Moram razgovarati s Plenkovićem. Očekujem da razgovaramo, pa neću ja njega moliti. Neke stvar bez mene i bez njega ne idu', dodao je predsjednik.

'Dakle, ne bavi se sigurnosnim sustavom, ne zna što se događa u državnim firmama, ne zna da mu ministri odlaze tamo gdje ne bi trebali odlaziti da je sve poduzeto na vrijeme, u ekonomiju i porezne sustave se uopće ne razumije, to je poznata stvar. Šta radi između odlazaka u Bruxelles, kojih trenutno nema?', pita se Milanović.

Kaže da neće prestati postavljati pitanje o radu institucija u aferi Janaf, jer je riječ o ozbiljnom problenu, dapače, 'krdu skandala' o čemu će netko trebati dati odgovor.