izbori u susjedstvu

Milanović: Hrvati u BiH ne smiju ovisiti o nečijoj dobroj volji i o milosti nekog činovnika

02.10.2022 u 15:02

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović rekao je u nedjelju, na dan izbora u BiH, kako Hrvati u toj zemlji ne smiju ovisiti o pukoj sreći ili volji „činovnika“ te da je nakon dobrih osobnih odnosa s nekim od tamošnjih političara shvatio da su oni „prevaranti“.

Građani Bosne i Hercegovine u nedjelju glasuju na parlamentarnim izborima na kojima postoji prijetnja da bošnjački glasači ponovno izaberu hrvatske predstavnike u tijelima vlasti.

Milanović je u izjavi za medije u Kastvu te izbore opisao kao „izloženost Hrvata pukoj sreći“.

„Štogod da bude, ako bude dobro za Hrvate opet neće biti dobro jer će to biti čista sreća, a ako bude loše bit će jako loše“, prognoza je predsjednika.

Kazao je kako su Hrvati u susjednoj državi najavljivali mogućnost „oblika samouprave“, u čemu će „ih on podržati“, a „netko u tome htjeti fizički spriječiti“. Pozvao je Hrvate na izlazak na birališta, ne ulazeći u kvalitetu kandidata koji im se nude.

Predsjednik je rekao da se nakon izbora „treba ponovno sjest i ispočetka sve početi raditi“, ponovivši da je hrvatska politika „pala na ispitu“ u zaštiti Hrvata u susjednoj zemlji.

„Dokle god je moguće da netko Hrvatima bira predstavnika, to se zove prijevara, to je trenutno na dijelu. Međunarodna zajednica ne radi ništa, a Hrvatska kao cjelina, kao totalitet vanjske politike, ne radi dovoljno“.

Komentirajući napise medija o tome da bi visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt mogao iskoristiti svoje ovlasti i ići u reforme izbornog sustava nakon izbora, Milanović je kazao kako Hrvati ne smiju ovisiti o „nečijoj dobroj volji“ i „o milosti nekog činovnika“.

„To je neizdrživa situacija“, poručio je.

Milanović je rekao kako će broj Hrvata u BiH „na kraju pasti na par tisuća“ te da je nakon dvadeset godina „pokušaja, pogreške, proučavanja i dobrih odnosa osobno i prijateljstva“ s političarima u BiH poput Željka Komšića shvatio „da su to prevaranti“ i da „im se ne može vjerovati“.

Oni koriste činjenicu da Hrvata ima malo, no ako se hrvatska prava ne zaštite institucionalno, „njima nema spasa“, pesimističan je Milanović.

  • +16
Predsjednik Milanović sudjelovao je u manifestaciji Bela nedeja Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

On je u svojoj izjavi ponovio kako se Hrvatskoj „ne dopušta“ da bude dio EUFOR-ove misije Althea u kojoj u BiH sudjeluje više od tisuću vojnika iz 20-ak zemalja. 

„Za mene je to neodrživo i vidim da je hrvatska diplomacija, Zrinjevac, prestao biti permanentna putnička agencija i da su počeli raditi nešto po tome pitanju“, rekao je Milanović, referirajući se na ministarstvo vanjskih poslova. 

„Tamo će se poštivati i naša volja jer smo potpisnica Daytona, a BiH je oslobođena hrvatskim oružjem i hrvatskim životima, točka. Nikakav NATO je nije oslobodio“, naglasio je Milanović, dodavši kako je „temeljem sporazuma Tuđman-Izetbegović“ u BiH živote izgubilo par stotina hrvatskih vojnika.