Redom kneza Domagoja s ogrlicom

Milanović će odlikovati Antona Kikaša, iseljenika koji je na početku Domovinskog rata švercao oružje za Hrvatsku

24.11.2021 u 16:28

Bionic
Reading

Predsjednik Republike odlikovat će u četvrtak Redom kneza Domagoja s ogrlicom Antona Kikaša, priopćeno je iz Ureda predsjednika

Red temeljem zauzima sedmo mjesto u važnosnome slijedu odlikovanja Republike Hrvatske. Dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili u iznimnim okolnostima u miru. S prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom bio je prijatelj i puno prije Domovinskog rata.

Kikaš je poznati hrvatski iseljenik i svojevrsna ikona hrvatska dijaspora.

Kikaš je stekao ugled među hrvatskim iseljenicima u Kanadi i SAD-u da je na početku rata za obranu Hrvatske sakupio milijune dolara. Svojim je novcem i novcem hrvatskih iseljenika kupio oružje za njezinu obranu. Kupio ga je u Južnoj Africi. Poznat po rodoljubnom pothvatu dopremanja punog aviona oružja u Hrvatsku. Nije uspio dopremiti oružje. Za transport i krijumčarenje oružja u Hrvatskoj dobio je zrakoplov Uganda airlinesa Boeing 737 s cijelom posadom. Trebao je prevesti 18 tona lakog pješačkog i protuoklopnog naoružanja namijenjenog Ministarstvu unutarnjih poslova i Zboru narodne garde Republike Hrvatske.

Prema planu trebali su letjeti ka Trstu, a sletjeti u Ljubljani. Bio je jedini putnik u zrakoplovu. Zrakoplov je ušao u tadašnji jugoslavenski zračni prostor. Greškom pilota, kako tvrdi Kikaš, ruta je promijenjena. Našli su se negdje iznad Banje Luke. Javila se ekipa iz Zagreba zatraživši da se spuste u Zagreb umjesto u Ljubljanu. Onda su zrakoplov presrela dva lovačka Mig-a 21 “Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva” i zapovjedili pilotu smjesta spustiti zrakoplov na pistu zračne luke Pleso pored Zagreba.

Dočekali su ga 31. kolovoza 1991. jugoslavenski vojnici, pretražili zrakoplov, zaplijenili naoružanje i uhitili Kikaša. Nikad se nije doznalo tko ga je izdao. 2016. godine objavio je imena dviju osoba. Prije zatočenja izložen torturama na vojnom dijelu zračne luke Pleso pod kontrolom JNA. Slomili su mu rebra i imao je otekline po cijelom tijelu. Ugandski avion s oružjem prebacili su na Batajnicu. Odveden je u Beograd gdje je zatočen u vojnom zatvoru gdje je premlaćivan.