predsjednik u dugoj resi

[VIDEO] Milanović nazvao Banožića kamikazom koja nije uspjela nabaviti niti pisoare za vojni neboder i poručio: Moja moć nije velika, no kada je vojska u pitanju, tu se zna tko je vrhovni zapovjednik

26.10.2021 u 12:40

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović danas je u Dugoj Resi D na obilježavanju 30. obljetnice osnutka 137. brigade ZNG/HV

Milanović je kazao kako će se sjednica vijeća za obranu održati prije donošenja proračuna kako bi se razgovaralo o pitanjima financiranja vojske. Smatra da je to jednako važno kao nabava vojnih aviona, ali i važnije.

'Između korektnih i koliko-toliko normalnih odnosa stoji jedna nezrela osvetnička odluka ministra da se iskali na jednom zaslužnom brigadiru. To treba ukloniti, to se neće događati. Ne može jedan ministar nekoga potjerati u mirovinu jer ga ne voli. Ja protumjerama neću uzvraćati jer se to ne radi, preko vojnika se ne vodi politika. Pitanje PZB-a ću riješiti na drugi način, vojnički, zapovjedni. Između normalnih odnosa, na jedan način kamikaze se ugradio jedan junior ministar', kazao je.

Na pitanje o suradnji s ministrom obrane kaže: On je nebitan, Plenković, od njega se očekuje da to riješi. Ovo je refleksija odnosa u HDZ-u, to su poruke koje se odašilju preko grbače vojnika.

  • +57
Milanović na obljetnici 137. brigade Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

'Moja moć nije velika, no kada je vojska u pitanju, tu se zna tko je vrhovni zapovjednik. Ako se ne zna, to je loše. Ne mogu biti dva vrhovna zapovjednika. No Vlada upravlja novcem. Zašto nema toga, toga i toga? Ne zbog nabavke aviona...Za to nisu odgovorni generali, nego politika', kazao je Milanović.

Milanović kritizirao Banožića Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

'Ako si ministar i ako ti je deset puta rečeno nešto od strane glavnih vojnih zapovjednika i mene, onda reagiraš. S obzirom na to da to nije u stanju ministar, kao što nije u stanju ni nabaviti pisoare za vojni neboder, onda ćemo s premijerom razgovarati jer samo on to može razriješiti...Ne može nečija osobna frustracija imati utjecaj na odnose u vojsci. Ako čuješ da vrhovni zapovjednik traži nešto onda to napraviš. Ako ne, onda ideš u rat, ali tuđim gloginjama mlatiš nešto', kazao je predsjednik.

'Remont helikoptera mogao je biti obavljen jedino u Rusiji, sve drugo je pitanje za DORH'

Na pitanje o anonimnoj kaznenoj prijavi za moguće nezakonitosti vezano za remont vojnih helikoptera Mi-171Sh, o čemu je tportal u ponedjeljak prvi pisao, Milanović je rekao kako ga, općenito, zabrinjava brzina zanavljanja i održavanja tehničkih sredstava, a da bi sve ostalo trebao provjeriti DORH.

'To se događalo prije mog dolaska na mjesto vrhovnog zapovjendika, ja stvarno nemam uvida, mene zanima jedino je li tu bilo korupcije, ali me puno više kao vrhovnog zapovjendika zanima je li posao dobro napravljen. Tu sam čuo puno od vojnika, ali ništa što bi upućivalo na kriminal. Općenito me zabrinjava, nevezano uz taj posao, brzina zanavljanja i brzina održavanja tehničkih sredstava, osobito tih letjelica koje su opasne. Tu imamo sistemski problem s tim letjelicama, koje su dobre i kvalitetna i provjerene, ali dugo traju ti ciklusi oporavka. Ti helikopteri su jedino u Rusiji mogli biti održavani, remontirani, a sve drugo je pitanje za DORH. Ja to ne znam', rekao je Milanović.

Zamoljen da komentira presudu Ivi Sanaderu i Zsoltu Hernadiju za aferu Ina-Mol, kazao je da odnosima između Mađarske i Hrvatske to neće pomoći.

'To je povijest pakosti i zlobe. Hrvatsko pravosuđe je bilo upitno. Orban tvrdi da je tadašnji predsjednik Uprave MOL-a nedužan kao Djevica Marija, a znamo da nije', kazao je. Kazao je da su ovoj Vladi jako važni odnosi s trenutnom vlasti u Budimpešti.

'To je rađeno u ime države i stranke jer neki ljudi državu poistovjećuju sa strankom', dodao je. Na pitanje o tome da više od 50 posto HDZ-ovaca podupire njega što je pokazao najnoviji Crobarometar, kazao je da su i Josipovića obožavali, ali da niti jedan HDZ-ovac nije glasao za njega.

  • +14
Ilustrativna galerija / Počasno-zaštitna bojna u mandatu Zorana Milanovića Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Na pitanje o 30 preminulih uz i od koronavirusa u zadnja 24 sata, odgovorio je: Da ste mi rekli koja im je prosječna životna dob, imaju li komorbiditete i jesu li cijepljeni onda bi znao je li to tema o kojoj bi na ovoj razini trebali pričati. Je li riječ o tužnoj prolaznosti života. Uskoro ćemo morati provjeravati razinu antitijela, nema ništa bolje od toga i onda se u skladu s tim uzimati treću dozu boostera. Ovo je jedinstvena prilika da možemo misliti na sebe. U nekim motivacijskim prilozima počinju novinari koristiti: Misli na sebe. To su čuli od mene. Čestitam!'.