nužna procedura

Milanović amenovao ustroj nove vlade, evo što slijedi večeras

16.05.2024 u 21:15

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović potpisao je u četvrtak navečer Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave koji je danas izglasan u Saboru, potvrdio je Hini glasnogovornik Ureda predsjednika

Izmjenama toga zakona ustrojavaju se dva nova ministarstva - demografije i useljeništva, te zaštite okoliša i tranzicije, te se operacionalizira dogovor HDZ-a i DP-a po kojemu će nova vlada imati 18, umjesto dosadašnjih 16 ministarstava.

Zakon će još večeras biti objavljen u službenom glasilu, Narodnim novinama. To otvara put da se u petak u Saboru raspravlja o novoj vladi i njezinom programu te da se glasa o povjerenju novoj vladi.

Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave izmijenio je Sabor na sjednici u četvrtak sa 79 glasova.

Predsjednik HDZ-a, aktualni premijer i mandatar za sastavljanje nove Vlade Andrej Plenković i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava potpisali su u četvrtak, mjesec dana od izbora, u Saboru koalicijski Sporazum koji definira suradnju između te dvije stranke u budućoj vlasti.

Nakon potpisivanja koalicijskog Sporazuma Plenković nije želio otkrivati imena ministara iz redova HDZ-a, kratko poručivši da će sve reći sutra.

  • +63
Konstituirajuća sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava u srijedu je objavio da će tri resora koja je dobila njihova stranka voditi Ivan Šipić kao ministar demografije i useljeništva, Josip Dabro kao ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te Ante Šušnjar kao ministar gospodarstva.