bivši ministar vanjskih poslova

Mate Granić: Daytonski sporazum može se promijeniti bez nasilja. To je 'de facto' između Hrvata i Bošnjaka dogovoreno i to se mora provesti

16.12.2020 u 12:44

Bionic
Reading

Povodom 25. obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma i dolaska šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova u Zagreb u Intervjuu tjedna Media servisa gostovao je bivši ministar vanjskih poslova i premijerov posebni savjetnik za vanjsku politiku Mate Granić

Mate Granić bio je potpisnik Washingtonskog sporazuma kojim je zaustavljen sukob Hrvata i Bošnjaka u BiH, u vrijeme mirovnih pregovora u Daytonu bio je drugi čovjek hrvatskog izaslanstva i više puta je naglasio da je Hrvatska, uz SAD, najzaslužnija za opstanak BiH. Nitko ne dvoji da je Daytonski sporazum okončao rat, no postavlja se pitanje je li bio najbolji model za funkcioniranje države BiH.

U intervjuu Mediaservisu, upitan je, dok su trajali pregovori, je li bilo bolje opcije i jesu li prije 25 godina mogli predvidjeti neke anomalije zbog kojih BiH ne funkcionira kao na papiru.

'Apsolutno je bio najbolji izbor. Tražio sam od državnog tajnika Warrena Christophera dva dana za Banja Luku i da oslobodimo Posavinu. Kad nam nisu dali, onda je to bio daleko najbolji izbor za zaustavljanje rata. Hrvati su ostali konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini', kazao je za Mediaservis.

No trenutno tri konstitutivna naroda nisu u ravnopravnom položaju. Granić objašnjava da je nužna promjena izbornog zakona da Hrvati mogli birati svog predstavnika. ''Bez promjena izbornog zakona nema nikakve šanse da BiH postane kandidat za članstvo u EU. Na nama je da djelujemo, odmah i prema SAD-u, Rusiji i Turskoj'', tvrdi premijerov savjetnik. Dok predsjednik Zoran Milanović smatra da se Daytonski sporazum ne može promijeniti bez nasilja, Granić je suprotnog mišljenja.

'Ja mislim da može. To je de facto između Hrvata i Bošnjaka dogovoreno i to se mora provesti, ali naravno da trebamo koristiti sve mehanizme da do toga dođe. Jer ako do toga ne dođe, Hrvati će biti u izrazito nepovoljnoj situaciji. Broj Hrvata je prepolovljen ovim puzajućim promjenama na koje se nije reagiralo''.

  • +2
Daytonski mirovni sporazum Izvor: Sputnik / Profimedia / Autor: Alexander Makarov

Tvrdi da se ovakvim naporima ne miješamo u unutarnju politiku BiH jer smo supotpisnica Daytonskog sporazuma kojim smo se obvezali na to. Povodom 25. obljetnice Daytona, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao se sastati s tri člana državnog vrha u BiH, no pojavio se samo Milorad Dodik. Članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić optužili su Lavrova da ne poštuje suverenitet BiH jer je doveo u pitanje priključenje te zemlje u EU i NATO i odbili sastanak.

'Sve su to posljedice ovih puzajućih promjena Daytonskog sporazuma. Poznato je da Rusija ima snažni utjecaj na Milorada Dodika. A Hrvati će se sigurno boriti unutra Bosne i Hercegovine da legalan i legitiman način za Europsku uniju i NATO', kaže Granić.

Osvrnuo se i na odnose između Hrvatske i Rusije uoči dolaska šefa ruske diplomacije Lavrova u Zagreb. Na pitanje balansiramo li dobro između EU-a i Rusije odgovorio je:

'Dobro je što se ovo danas događa jer je naš interes jačanje gospodarske suradnje u svakom polju, jačanje znanstvene i kulturne suradnje. Ali to ne znači da ne znamo što je naš dom. Naš doma je Europska unija, naš strateški saveznik je SAD, poglavito oko završetka rata u Bosni i Hercegovini i poslije'.

Administracija Donalda Trumpa nije imala velikog interesa za naše prostore. Uoči inauguracije novoizabranog predsjednika Joea Bidena, Granić je iznio svoj stav o budućim odnosima između SAD-a i Hrvatske.

'Administracija predsjednika Bidena ima puno veći interes i poznavanje. Nećemo svakako biti na prvom mjestu, ali sigurno će imati veći interes za ovaj prostor. Na nama je da nametnemo interesi za ovaj prostor i za euroatlanski put Bosne i Hercegovine', kaže Granić.

Dok čekamo da Europska agencija odobri cjepivo Pfizer-BioNTecha, a potom i drugih tvrtki, protiv koronavirusa, već je krenula kampanja za cijepljenje. Na pitanje hoće li se cijepiti, Granić je odgovorio: 'Ja ću se cijepiti najbrže što mogu. Dobno spadam u skupinu koja će doći dosta brzo na red. I ja i moja cijela obitelj ćemo se cijepiti odmah i snažno podržavam cijepljenje'.