BEZ SUVIŠNOG ZAMARANJA

Mikulić: Legitimno je da HDZ ima svog čovjeka na čelu Gradske skupštine

18.02.2016 u 21:02

Bionic
Reading

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) u četvrtak je novinarima u stanci skupštinske sjednice ponovio kako je potpuno legitimno i normalno da HDZ, kao najjača stranka u Zagrebu i Hrvatskoj, ima svog čovjeka na čelu Gradske skupštine te je pojasio svoja stajališta vezana uz glavnu temu sjednice - problem otpada u Zagrebu

U vezi s prvim čovjekom Gradske skupštine rekao je da se 'ne treba zamarati s imenom i prezimenom tog čovjeka'.

'Imamo niz problema koje u gradu Zagrebu trebamo riješavati, od problema donošenja prostorno-planskih dokumenata, donošenja plana gospodarenja otpadom. Dakle, ajmo početi riješavati stvari zbog kojih će Zagrepčanke i Zagrepčani bolje i kvalitetnije živjeti u gradu, nego što je to danas', poručio je Mikulić.

Upozorio je da do 1. siječnja 2017. treba smanjiti količinu biorazgradivog komunalnog otpada na 50 posto. 'Držimo da je ono što se sad u Zagrebu radi dobar i kvalitetan pristup, 'korak po korak'', istaknuo je te dodao da se u Zagrebu 'ide na povećanje broja 'zelenih otoka' i reciklažnih dvorišta'.

Mikulić kaže da problem otpada u Zagrebu nije 'nastao preko noći'. 'Dugo je nastajao, pa ga ne možemo preko noći niti riješiti, ali predstavnici 'Čistoće' i Grada Zagreba, zajedno sa zastupnicima u Gradskoj skupštini, pokazuju dobru volju da se taj problem u Zagrebu riješi', rekao je Mikulić.

Mikulić: Ne možemo otpad slati susjedima

Na pitanje što će biti sa odlagalištem otpada 'Jakuševec', Mikulić kaže da 'jedna od mjera, ako ne smanjimo biorazgradivi komunalni otpad za 50 posto do 1. siječnja 2017. može biti zatvaranje 'Jakuševca''. Rekao je kako je principijelno, da oni koji proizvode otpad, moraju i brinuti o njemu i gledati na koji način će ga zbrinjavati, jer ga 'ne možemo slati okolo susjedima'.

Na pitanje kolike su po njemu realne šanse da će se ostvariti smanjenje biorazgradivog komunalnog otpada za 50 posto do početka 2017., rekao je da se mogu dati određeni prijedlozi, ali da je tu u pitanju i navika građana da odvajaju otpad na primjeren, dobar i kvalitetan način.

'Ali, ne možemo zanemariti niti činjenicu da se od 1. studenoga prošle godine odvoz otpada računa po volumenu. Dakle, ono za što smo se mi kao Klub s koalicijskim partnerima zalagali, da to bude temeljem zakonskih obveza. I to se danas radi', kaže Mikulić te dodao da se može razgovarati o tome vozi li se otpad dva, tri ili pet puta tjedno, ali ne i o onom što je zakonom propisano.

Prvi korak je obračun po volumenu

Upitan kako komentira što je i dalje prigovor mnogih građana da su te kante prevelike pa da naplata prema volumenu zapravo ne funkcionira u stvarnosti te da svi građani nemaju mogućnost odvajanja otpada na kućnom pragu i nemaju kante za odvojeno prikupljanje otpada, Mikulić je rekao da on nije ničiji odvjetnik, ali da je to proces koji se dešava.

'I to je počelo. Prvi korak je od 1. studenog prošle godine da se obračun radi po volumenu. Do tada se radio po metru kvadratnom i to nije bilo dobro. Drugi korak je da se još bolje i preciznije odrede volumeni kanti koje stoje na određenim mjestima. Vjerujte, kad ćemo imati u svakoj gradskoj četvrti reciklažno dvorište, kad ćemo imati puno više 'zelenih otoka' nego što je to sada i kad će malo viša svijest biti oko odlaganja tog otpada onda ćemo sigurno imati jedno dobro i kvalitetno rješenje u Zagrebu što se otpada tiče', poručio je Mikulić.