KARAMARKO POTVRDIO:

'Mijenjamo zakone da vojska može na granicu'

01.03.2016 u 21:00

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko rekao je u utorak da će se ići u izmjene Zakona o obrani kako bi hrvatska vojska mogla na granici pomoći policiji

Karamarko je potvrdio da će se ići u izmjene Zakona o obrani kako bi hrvatska vojska mogla na granici pomoći policiji. ‘Da, ići će se u izmjene zakona. Hrvatska vojska može biti u pomoći policiji prilikom čuvanja granica u nekim specifičnim i specijalnim situacijama. Jedna od takvih situacija može biti dolazak većeg broja tih napaćenih ljudi, koji su krenuli iz Sirije i drugih zemalja. Mi moramo čuvati svoju granicu kao što to radi i Slovenija, Mađarska, Austrija itd ‘, kazao je Karamarko u Donjoj Stubici prije početka obilježavanja 26. obljetnice osnutka HDZ-a Krapinsko – zagorske županije.

Istaknuo je kako žele da granica bude kontrolirana i da se izbjeglice, u onom broju koji je dogovoren sa susjednim zemljama, usmjeravaju prema legalnim prijelazima te na legalan i human način prebace preko naše zemlje u zemlju u koju žele ići.

Ocijenio je i da bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić ‘ne zna što govori’ kada je kazala kako se radi o nepotrebnoj militarizaciji i da vojska nema što raditi na granici ako nema rata. ‘Pusić ne zna što govori. Rata nema, ali imamo premalo policije da bismo udovoljili svim zahtjevima. Vojska i služi da u takvim situacijama pomogne policiji’, poručio je Karamarko.

Brkić je jedini HDZ-ov kandidat za ministra branitelja

Kazao je i da ostaje pri svojoj izjavi kako neke djelatnike MUP-a treba smijeniti jer su ‘bili s one strane zakona’. Podsjetio je i da je on potpredsjednik Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost i unutarnje poslove te je uz nadležnog ministra odgovoran za ono što se događa u tom ministarstvu.

Upitan kako komentira izjavu potpredsjednika Vlade i predsjednika Mosta Bože Petrova kako Most ne podržava revanšizam, odgovorio kako on ne govori o revanšizmu već o poboljšanju kadrovske slike MUP-a i svih ostalih ministarstava. ‘Sa Mostom, s kojim imamo dobru suradnju, smo se dogovorili da ćemo postavljati dobre, kvalitetne i stručne ljude, a ne one koji su bili partijski i stranački opredijeljeni i bili u funkciji jedne stranke, kao što je to bio slučaj s nekolicinom ljudi u MUP-u ili SOA-i’, rekao je Karamarko. Naveo je i kako je to, što je govorio o ljudima koji više ne bi trebali biti na mjestima na kojima jesu, njegova sugestija na kojoj će inzistirati i tražiti realizaciju u dogovoru s partnerima.

Na pitanje kako komentira izjavu Petrova kako ne zna je li glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić kandidat za ministra branitelja, odgovorio je da su njih dvojica u dnevnom kontaktu te da, ako to nije znao do sada, sada zna da je Brkić HDZ-ov kandidat za ministra branitelja. Istaknuo je i da Brkić, kao njihov jedini kandidat za tu funkciju, mora proći istu proceduru kao i drugi kandidati za ministre.

Smjena Lozančića predugo traje i to nije dobro za SOA-u

Rekao je da je razočaran što premijer Tihomir Orešković još nije potpiso smjenu šefa SOA-e Dragana Lozančića. ‘Naravno da jesam. To predugo traje i nije dobro za službu koja je obezglavljena’, istaknuo je. Podsjetio je da Lozančić nema potporu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović , čime je već ‘izgubio 50 posto dionica’. Uz to, saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nije prihvatio njegovo izvješće što je, kazao je Karamarko, poruka da Lozančića ne prihvaća saborska većina.

‘To nije dobro i to blokira rad službe. To zbunjuje ljude koji rade u toj službi, a i puno šire. Nalazimo se pred vrlo delikatnim vremenima i pitanje je kako će se razvijati migrantska kriza s obzirom na to da EU nema zajednički plan. Čini mi se da je počela faza 'neka svako sebe čuva' i 'neka svako za sebe nalazi riješenje', što nije dobro. Ako dođemo do te situacije mi ćemo se morati snalaziti, a pitam se kako će to izgledati uz službu kakvu sada imamo. Skrbim nad državnom sigurnošću’, upozorio je Karamarko.

Dodao je i da je to isto rekao i premijeru Oreškoviću svaki put kad se nađu. No, dodao je, razumije i da premijer Orešković dolazi iz drugog ambijenta i vrlo je sistematičan. ‘Razumijem ga. Njemu treba to vrijeme i neka ga ima, a moje je da ga upozoravam kako to vrijeme istječe’, rekao je. Drži i da je svakom tko trezveno i dobronamjerno razmišlja logično da Lozančić mora otići.

Karamarko je na pitanje o njegovoj najavi smanjivanja plaća saborskih zastupnika i ukidanju nekih beneficija, podsjetio kako je u predizbornoj kampanji govorio o smanjivanju plaća kao prvoj mjeri jer bi tako pokazali solidarnost prema građanima koji teško žive. ‘Nije to neka velika ušteda, ali takva poruka mislim da bi bila dobro prihvaćena. O drugim stvarima treba još porazgovarati. Siguran sam da ima još načina i mjesta gdje se može uštedjeti’, kazao je.