MODERNO I EUROPSKI

Mijenjaju se ploče s imenima ulica, Bandić ne želi reći cijenu

17.07.2012 u 13:57

Bionic
Reading

Novi sustav označavanja ulica trgova i zgrada u Zagrebu predstavljen je danas u Gradskoj upravi, a riječ je o novom obliku pločica za označavanje imena ulica, trgova i brojeva zgrada u gradu i ovaj novi sustav bi, prema riječima zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, trebao uvesti red u 'nered koji vlada zadnjih 30 do 40 godina u označavanju gradskih ulica i trgova'

Gradonačelnik Bandić na današnjem predstavljanju novog sustava označavanja rekao je da će ovaj projekt zamjene pločica s imenima trgova i ulica trajati oko četiri do pet godina te da će Zagreb na tom području biti uređen na europski način.

Naglasio je da će do kraja godine biti raspisan javni natječaj za izradbu pločica i obavljeni potrebni dogovori s Gradskim stambeno komunalnim gospodarstvom (GSKG) koje održava većinu zgrada u Zagrebu te ostalima nadležnima za ovaj posao. Dodao je da će novac za provedbu projekta biti predviđen u proračunu za iduću godinu, a odbio je i reći koliko će taj projekt stajati.

Projekt novoga izgleda pločica, kojima će se obilježavati gradske ulice i trgovi te kućni brojevi, predstavili su autori Nikola Đurek i Damir Bralić, koji su naglasili da im je inspiracija za dizajn bili u starim secesijskim potpisima arhitekata zgrada u središtu grada te da su tako stvorili novi oblik slova i pismo koje su prozvali 'ilica'.

Zadržana je tradicionalna plava boja Zagreba, a novina na novim pločicama je da će pored imena ulice biti i mala pločica ili natpis s informacijama o osobi čije ime ulica nosi. Naglasili su da će se za prostor Gornjega grada zadržati dosadašnji oblik pločica, koji potječe još iz Austro-Ugarske, samo će natpisi s informacijama o imenu ulice biti bijele boje. Novina je da će neka imena prometnica imati oblik sličan prometnoj signalizaciji te će postati i dio prometne signalizacije, istaknu li su Bralić i Đurek.

Nakon predstavljanja novoga sustava označavanja gradskih ulica i trgova te kućnih brojeva, rečeno je da će se prvo početi mijenjati pločice u središtu grada i na važnijim prometnicama u gradu te kasnije u drugim dijelovima. To će, naglasio je Bandić, trajati oko četiri do pet godina i tada će Zagreb biti na razini uređene metropole, zemlje članice Europske unije.