SKLEPANO ZA SVEČANO OTVORENJE

Mijenja se asfalt na novoj dionici Dalmatine

04.05.2009 u 08:03

Bionic
Reading

Asfaltni sloj na vijaduktu Rašćane, smještenom na području istoimenog sela na dionici Dalmatine između Šestanovca i Ravče, uskoro bi zbog loše kvalitete trebao biti uklonjen u oba prometna smjera, samo četiri mjeseca nakon otvaranja najjužnijeg dijela autoceste kojemu su nazočili premijer Ivo Sanader i brojni predstavnici državnoga vrha

Kako su za Slobodnu Dalmaciju potvrdili u Hrvatskim autocestama (HAC), na vijaduktu dugom 604 metra 'obavljen je niz ispitivanja kolničke konstrukcije, a kontrolom kvalitete asfaltnih slojeva utvrđeno je da odstupaju od kriterija utvrđenih projektom'.

Konkretno, to znači da će tvrtka Osijek-Koteks, kao nositelj projekta na tom dijelu ceste, i(li) njezini kooperanti o svojem trošku morati potpuno obnoviti asfaltni sloj koji je neravan i valovit, posebice u smjeru Šestanovca.

Među vozačima se može čuti da je asfalt na pojedinim mjestima na tom dijelu autoceste lošije kvalitete, što mnogi povezuju sa situacijom da su radnici uoči otvaranja prometnice morali raditi u žurbi i pod nepovoljnim vremenskim uvjetima, posebice na niskim temperaturama i kiši, što ne pogoduje asfaltiranju.

Vijadukt Rašćane našao se u središtu zanimanja javnosti znatno prije otvaranja autoceste jer je u rujnu 2007. tijekom izgradnje objekta zbog lošije kvalitete morala biti srušena već postavljena betonska ploča u dužini od 33 metra.

Djelatnici IGH-a kao nadzornici izgradnje ocijenili su da je ugrađeni beton znatno lošije kvalitete od propisane, pa se tada procjenjivalo da je Osijek-Koteks kao izvođač radova na tom dijelu autoceste morao uložiti dodatnih milijun kuna za sanaciju.