postignut dogovor

Migranti s Ocean Vikinga iskrcali se na Maltu prije raspodjele između država EU-a

24.08.2019 u 09:33

Bionic
Reading

Migranti s humanitarnog broda Ocean Viking u petak su navečer prevezeni na Maltu u sklopu dogovora Europske unije prema kojemu će nakon toga biti raspodjeljeni u šest država članica

Patrolni brod malteških vojnih snaga prevezao je 365 osoba s humanitarnog broda pod norveškom zastavom te su kasno u noći stigli na obalu Malte.

Žene, djeca i muškarci u narančastim prslucima za spašavanje iskrcali su se s vojnog broda nakon čega su ih službenici imigracijske službe odveli na pregled, obradu i pripremu za pronalazak smještaja.

U Malti će ostati sve dok ne budu raspodjeljeni između šest zemalja Europske unije, prema dogovoru koji je u petak najavio malteški premijer Joseph Muscat.

Raspodjelit će se između 'Francuske, Njemačke, Irske, Luksemburga, Portugala i Rumunjske', rekao je Muscat u objavi na Twitteru istaknuvši da 'nitko neće ostati na Malti'.

Do dogovora šest zemalja došlo je 'nakon razgovora s Europskom komisijom i s nekim zemljama članicama, napose s Francuskom i s Njemačkom', dodaje predsjednik malteške vlade.

Francuski ministar vanjskih poslova Christophe Castaner je u Parizu izjavio da će Francuska primiti 150 od 356 migranata, istaknuvši da 'Francuska nastavlja pokazivati solidarnost'.