INCIDENT NA GRANICI

Migranti pokušali prijeći u Hrvatsku preko njiva

14.11.2016 u 15:50

  • +2

Migranti odbili smještaj u centrima za azilante, žele nastaviti put prema zapadu Europe

Izvor: Screenshot / Autor: Screenshot/N1

Bionic
Reading

Nakon noći na otvorenom na granici između Srbije i Hrvatske migranti su neuspješno pokušali ući u Hrvatsku kako bi nastavili put prema Europi, ali ih je policija spriječila, a potom je došlo do incidenta kad su pokušali preko njiva krenuti dalje, no i u tom ilegalnom pokušaju ih je spriječila policija. Prema posljednjim informacijama, ipak su odlučili vratiti se u Beograd i u nekom od parkova čekati daljnji rasplet situacije

Grupa od stotinjak migranata porijeklom iz Pakistana i Afganistana, podsjetimo, krenula je u petak pješice iz Beograda u protestni marš nadajući se prolasku u Hrvatsku i nastavku putovanja u druge europske zemlje, no policija im nije dopustila da prođu granični prijelaz pa su ostali sjediti u blizini prosvjedujući zbog toga i želeći da se granice otvore, a smještaj u centrima za azil su odbili.

Noć su proveli na otvorenom nedaleko od graničnog prijelaza Šid, potvrđeno je za N1 u srpskom Uredu za izbjeglice i migracije na čijoj se strani i dalje nalaze, a granicu osigurava veći broj policajaca. Iako je vrlo hladno, poručuju da neće odustati od puta preko Hrvatske, ali i da neće ići preko ilegalnih prijelaza. Njihova krajnja odredišta su Italija i Francuska, a u prihvatne centre u Srbiji, kako su prvotno govorili, ne žele se vratiti, između ostalog, i zbog loših uvjeta. Međutim, nakon današnjeg pokušaja proboja, odlučili su vratiti se u Beograd, javlja N1 televizija, a uskoro se očekuje više informacija oko te odluke.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da se Srbija prema svim migrantima odnosi na najbolji mogući način, ali da im neće dopustiti blokiranje autoceste ili graničnog prijelaza: +Ne možemo im to dopustiti i time naše građane dovesti u situaciju da postanu taoci'.


Migranti žele skrenuti pažnju na sebe, a ne ilegalno prijeći granicu?

Danas su granicu u jednom trenutku pokušali ipak prijeći i na ilegalan način, ali kako javljaju novinari s terena, cilj je zapravo skrenuti pažnju organizacija civilnog društva i i vlada zemalja diljem Europe na problem u kojem se nalaze, a ne izazivanje nemira jer ne žele nikakvo nasilje te su opet počeli međusobne te dogovore s policijom.

Međutim, zbog cijele situacije jedno je vrijeme bio zatvoren i granični prijelaz Tovarnik-Šid, no ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić poručio je jučer kako 'nema nijednog razloga zašto bi netko ili nešto prešlo ilegalno u Republiku Hrvatsku'.

'U skladu s tim, želim naglasiti da ćemo zaštititi hrvatsku granicu od ilegalnog prelaska osoba i roba', kazao je jučer Orepić, a upitan što će biti s migrantima koji pokušaju prijeći granicu ili koji su došli u Šid, ustvrdio je da u Hrvatsku neće ući: 'Bit će prihvaćeni u prihvatilištu u Šidu, a ako ne, bit će vraćeni tamo.'


'Pogrešno je i sramotno predstavljati izbjeglice kao prijetnju'

Kakvi će biti daljnji koraci hrvatskih institucija, tportal je opet upitao Orepića, no iz Ministarstva su nam poručili da ministar jučer dao izjavu na tu temu, a u međuvremenu organizacije civilnog društva s obje strane granice negoduju zbog ponašanja vlasti te su, kako je poručila Inicijativa Dobrodošli, zgroženi ponašanjem nadležnih.

'Dok promrzli ljudi kucaju na vrata Hrvatske, ispred europske solidarnosti trebamo staviti ljudsku solidarnost i odgovoriti vapajima za pomoć. Sramotno je da hrvatska policija 'čuva' granicu od izbjeglica i tu nema ništa profesionalno, a kamoli etično. Ministar unutarnjih poslova ima obavezu čuvati ustavne vrednote koje nalažu da Hrvatska treba pružiti utočište izbjeglima, posebice jer Srbija nema uvjete ni kapacitete za sve ljude koji se ondje nalaze. Pogrešno je i sramotno predstavljati izbjeglice kao prijetnju, širiti moralnu paniku i strašiti hrvatsku javnost', poručuju iz Inicijative.