NAVIJAČKO NASILJE

Micotakis poslao poruku Milanoviću: Nije dovoljno informiran, ne prihvaćamo to!

16.08.2023 u 16:02

Bionic
Reading

U zgradi grčke vlade održan je dugačak i opširan sastanak na kojemu su sudjelovali premijer Kiriakos Micotakis s ministrima i predsjednici vodećih grčkih nogometnih klubova. Grčki premijer najavio je gašenje organiziranih navijačkih skupina ako dođe do ponavljanja nasilja, a poslao je poruku i hrvatskom predsjedniku

Micotakis je rekao da je problem europski te predložio zajednički nadzor nad nasiljem u mnogim zemljama. Što se tiče situacije u Grčkoj, najavio je oštrije mjere u slučaju ponavljanja nasilja, a one uključuju i gašenje navijačkih skupina.

Grčki premijer indirektno je odgovorio i hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću nakon što je prekjučer izjavio da Grčka nije pravna država! 'Ti ljudi su tretirani kao ratni zarobljenici. Da sam premijer, razmislio bih što bih napravio. Nije jednostavno. Ovo je na granici ratnog prava. Tretiraju ih kao zarobljenu postrojbu', rekao je Milanović.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanović / PIXSELL

'Krivci će biti pronađeni i kažnjeni. Grčka je pravna država, ima pravila. Sudstvo je neovisno. Ne prihvaća prijedloge nedovoljno informiranih glasova izvan granice, čak i ako su službeni. Na nacionalnoj razini, kako je propisano zakonom, klubovi organiziranih navijača bit će zatvoreni', rekao je Micotakis, a prenosi portal državne televizije ERT.

  • +14
Ispitivanje huligana u Ateni Izvor: Pixsell / Autor: Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI

'Naša je zemlja domaćin finala europskog Superkupa. U normalnim okolnostima takav bi događaj trebao označavati samo miran susret navijača iz različitih momčadi i zemalja. No, nažalost, provodi se u sjeni žalosti jer su neke kriminalne skupine tako željele. Odnos klubova, udruga, pa čak i tiska često ne promiče kulturu suživota. Svi se moraju mobilizirati', rekao je Micotakis nakon sastanka s predsjednikom UEFA-e Čeferinom ranije danas u Ateni.

Šef UEFA-e je na istom sastanku huligane prozvao 'rakom nogometa'. 'Ne zovite ih nogometnim navijačima. Oni nisu navijači. Oni samo koriste nogomet za svoje glupe ideje. Dosta je nasilja. Nasilje i huliganizam nisu problem samo Grčke, nego cijele Europe. Moramo iskorijeniti taj rak iz društva.'