SASTANAK U GRČKOJ

Prvi čovjek Uefe nije se suzdržao: Tužni smo i bijesni, vi ste rak nogometa

16.08.2023 u 12:28

Bionic
Reading

Kao što je bilo i najavljeno, Uefin predsjednik Aleksander Čeferin posjetio je Grčku i sastao se s premijerom Kiriakosom Micotakisom

Naravno, glavna tema je bio huliganski sukob pristalica AEK-a i Dinama, pri čemu je smrtno stradao grčki navijač, desetak osoba je ozlijeđeno, a više od 100 privedeno, od čega većina hrvatskih državljana.

U međuvremenu je odigrana prva utakmica trećeg pretkola, a AEK je slavio na Maksimiru 2:1. Prije uzvrata u Ateni (19. kolovoza) u Grčku je stigao prvi čovjek UEFA-e Aleksander Čeferin.

'Tužni smo i bijesni zbog ovih strašnih stvari, ovog besmislenog nasilja. Bijesni smo jer neki koriste nogometne utakmice za nasilje. Zamislite kakva osoba morate biti da napadnete drugu jer nosi dres drugog kluba', rekao je Čeferin nakon sastanka i dodao:

'Ovo je rak nogometa. Ne zovite ih nogometnim navijačima. Oni nisu navijači. Oni samo koriste nogomet za svoje glupe ideje. Dosta je nasilja. Nasilje i huliganizam nisu problem samo Grčke, nego cijele Europe. Moramo iskorijeniti taj rak iz društva.'

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

'Učinit ćemo sve što možemo da osiguramo da se takva tragedija više ne ponovi', istaknuo je predsjednik UEFA-e.

'Krivci će biti pronađeni i kažnjeni za ovo ubojstvo', podržao je sa svoje strane grčki premijer te je također zatražio da se uspostavi 'europski mehanizam za suprotstavljanje nasilju na stadionima i njihovo učinkovito kažnjavanje'.

Grčko pravosuđe u nedjelju je optužilo i odredilo pritvor za 105 osoba optuženih za sudjelovanje u incidentima. Trenutno se provodi analiza mobitela uhićenih hrvatskih navijača, javljaju grčki mediji. A već nekoliko dana su analizirani DNA uzorci i danas bi trebali biti objavljeni rezultati usporedne analize optuženika i žrtve.

Grčki premijer također je istaknuo da se s četvoricom predsjednika glavnih grčkih klubova dogovorio da 'policija djeluje na stadionima i da može kontrolirati ulaze'.