olovo u vodi

Michigan će platiti 600 milijuna dolara odštete žrtvama zagađene vode u Flintu

20.08.2020 u 17:44

Bionic
Reading

Američka savezna država Michigan nagodila se da će isplatiti gotovo 600 milijuna američkih dolara odštete žrtvama zatrovane vode u Flintu, objavile su u četvrtak glavna državna tužiteljica i guvernerka Michigana

Većina iznosa bit će namijenjena djeci koja su se razboljela od vode zatrovane olovom nakon što su dužnosnici prije šest godina promijenili izvor pitke vode za gradski vodoopskrbni sustav, priopćila je tužiteljica Dana Nessel.

Nagodbu treba odobriti savezni sudac u Michiganu.

Vrhovni sud dopustio je u siječnju stanovnicima Flinta da podignu tužbu protiv grada i vladinih dužnosnika jer su svjesno dopustili da vodoopskrbni sustav bude zagađen olovom.

Flint je promijenio izvor vode za gradsku vodoopskrbu s jezera Huron na rijeku Flint kako bi se smanjili troškovi za vrijeme financijske krize. Ali korozivna riječna voda izazvala je zagađenje vode olovom iz olovnih vodovodnih cijevi i grad se ponovno vratio vodi iz jezera Huron iduće godine.

Više od 25.000 ljudi imalo je zdravstvenih problema zbog korištenja onečišćene vode, uključujući više od 5000 djece mlađe od 12 godina, navodi se u sudskim dokumentima iz siječnja.