JOSIPOVIĆ ODRŽAO PREDAVANJE

'Mi smo zatvoreni za sva ulaganja i tu nikoga ne diskriminiramo'

10.09.2012 u 21:04

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović održao je predavanje o vanjskoj politici na Visokoj poslovnoj školi Libertas u Zagrebu, gdje je na početku rekao da je odabrao baš tu temu jer se u životu 'nije bavio nekim velikim biznisom'

O aktualnim političkim stvarima ponovio je da su odnosi sa Srbijom u silaznoj putanji od izbora novoga predsjednika Tomislava Nikolića zbog njegovih stavova i uloge devedesetih. Susreta sa srpskim predsjednikom sigurno neće biti u dogledno vrijeme, tako da su glasine o susretu u Podgorici na sastanku Igmanske inicijative u studenome bez pokrića.

Također je, osvrnuvši se na statističku podjelu Hrvatske na dvije jedinice, zbog čega se u javnosti dignula velika bura, posebno u Slavoniji, naglasio da to nema nikakve veze jer ima toliko sredstava da nitko neće biti uskraćen. Kritizirao je i dosadašnje povlačenje novca iz europskih fondova rekavši da je sramota koliko smo malo potrošili. 'Nismo bili sposobni sagnuti se i uzeti novac koji nam se nudi', kazao je hrvatski predsjednik.

Josipović je studentima VP Libertas naglasio da su osnovni vanjskopolitički ciljevi ulazak u Europsku uniju i regionalna suradnja. Naglasio je važnost regionalne suradnje za naše gospodarstvo koje na tim tržištima bilježi uspjehe, ali i nužnost jer svi državnici kada mu dolaze u goste pitaju 'kako ide sa susjedima'. 'Vanjska politika koju vodi sadašnja vlada ne razlikuje se od politike koju se vodila bivša vlada', zaključio je predsjednik.

Vezan uz regionalnu suradnju je svakako i proces pomirenja za koji predsjednik smatra da neće biti gotov za vremena jedne generacije. Potrebno, smatra on je postići čvrst i tajan mir, a prije toga sva otvorena pitanja poput povratka izbjeglica pitanja nestalih i procesuiranja ratnih zločina. Nužno je, nastavlja, suosjećanje sa svim žrtvama, ali znati tko je vodio pravedan, a tko nepravedan rat. Ipak, kaže predsjednik, moramo kazniti i one koji su s naše strane radili zločine. 'Ne postoji silovanje u samoobrani i mučenje staraca u samoobrani', poručio je predsjednik.

Govoreći o otvorenim pitanjima sa susjedima, predsjednik je kazao i da se ne slaže s mišljenjem srpske strane da onemogućavamo njihova ulaganja u Hrvatsku, dok su oni tu mnogo otvoreniji za naše investitore. 'Mi smo zatvoreni za sve i tu nikoga ne diskriminiramo', zaključio je predsjednik Josipović.