BLOG: PEDALIRANJE

Mi smo napravili inspekciju ski-staze na Sljemenu, ali biciklom!

26.12.2015 u 12:19

  • +13

Sljemenska inspekcija

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Bionic
Reading

Obišli smo ski stazu na Sljemenu, na kojoj bi se za malo više od tjedan dana trebala održati slalomska utrka za Snježnu kraljicu i kralja. Evo kako je protekla božićna inspekcija sljemenske staze prije nego što su je predstavnici FIS-a pregledali u subotu, 26. prosinca

Uvjeti nisu ni približno snježni ni kraljevski. Ponajmanje za održavanje utrke svjetske skijaške elite. Na sunčanim padinama Sljemena temperatura je na Božić bila i viša od 15 Celzijevih stupnjeva, a ona službena kod planinarskog doma na Puntijarki 12,1 stupanj.

Na Sljemenu zapravo vlada proljeće, na livadama su procvale i proljetnice, a na suncu se može biti u kratkim rukavima. Iako hvale vrijedni organizatori sljemenskih utrka kažu da im treba 48 sati uz temperaturu od minus četiri stupnja, realno je moguće sve osim da će se utrka održati.

Topovi i ratraci spremi su kao 'na gotovs', ali uz veseli pjev ptica djeluju sve osim moćno. U novoj godini možda i bude svježije, no to je sve daleko od preduvjeta za stvaranje kvalitetne snježne podloge. Iako je mali dio staze prekriven snijegom, za takav vremenski dramatični preokret treba puno više od zahlađenja.

Uz pad temperature, sa sjevera bi nam munjevito trebao šokantan dolazak hladnog zraka. Da se našalimo, nešto poput našeg mandatara. Na Sljemenu još ima nade, koja se doduše topi svakim novim danom.