vrijeme za kraj godine

Meteorologinja Dunja Plačko: Nećemo imati bijeli Božić. A i novogodišnja noć će iznenaditi...

24.12.2021 u 10:52

Bionic
Reading

Bijeli Božić posljednji smo put, konkretno na zagrebačkom području, imali 2007., ističe meteorologinja te otkriva i što nas čeka u novogodišnjoj noći

'Nećemo imati bijeli Božić. Kratak i jasan odgovor. Naime porast naoblake i porast temperature znače da će i dalje Badnja noć proteći uz oblačno vrijeme, a mjestimične kiše bit će ponajprije na Jadranu i uz njega. Oborine će u najsjevernijim krajevima izostati, što će ići u prilog svima koji će željeti otići na polnoćku. Neće biti hladno, ali ništa od snijega', rekla je meteorologinja Dunja Plačko gostujući u emisiji Studio 4.

  • +11
Snijeg u Karlovcu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Bijeli Božić posljednji smo put, konkretno na zagrebačkom području, imali 2007.

'Tada je snježni pokrivač bio desetak centimetara, u gorju ga je bilo i više. U zadnjih 60 godina Zavižan samo četiri godine nije imao snježnog pokrivača na Božić. U ostalim krajevima između 10 i 20 puta pojavio se taj 'bijeli Božić', a zadnji put, dakle, 2007.'

Plačko dodaje da će i Božić i Štefanje biti kišoviti, stoga će ih mnogi provesti u svojim domovima.

Snijeg u Čakovcu Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

'Na Štefanje očekujemo zahladnjenje, što bi moglo donijeti poneku pahulju snijega uz granicu sa Slovenijom, ali i ponegdje u gorskim krajevima. Nije isključeno da neće biti poneke pahulje, ali teško da će se išta od toga zadržati na tlu', dodaje.

Stiže zatopljenje, a što se tiče novogodišnje noći, ona će isto proteći uz iznadprosječnu toplinu te oborina uglavnom neće biti, ističe Plačko.